Lågfrekvent buller i huset – orsaker & lösningar

Lågfrekvent buller finns överallt. Både i våra hem, på våra arbetsplatser och på andra platser där vi vistas. Att konsekvent utsättas för denna typ av ljud kan vara förenat med många negativa hälsoeffekter. Det gäller därför att ta itu med problematiken och se till att ljudnivån sänks. I denna artikel tänkte vi fokusera på lågfrekvent buller i hus.

 

Innehåll 

  • Kort om lågfrekvent buller och ljud
  • Lågfrekvent buller i hus
  • Risker med lågfrekvent buller
  • Tips för att få bukt med problematiken
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Kort om lågfrekvent buller och ljud 

Allra först hade vi tänkt redogöra för vad lågfrekvent buller innebär. Precis som namnet antyder är dessa ljud väldigt låga, vilket gör att de kan vara väldigt svåra att upptäcka. I vissa fall hör vi dem och i andra fall är vi helt omedvetna om att de finns.

Buller inkluderar alla ljud, låga som höga, som är oönskade. Ett exempel på lågfrekvent buller kan vara ett susande ljud från en ventilationsanläggning.

Vill du fördjupa dina kunskaper om ljud och dess egenskaper, rekommenderar vi dig att läsa våra tidigare artiklar ”Vad har ljud för egenskaper?” respektive ”Vad innebär en ekvivalent ljudnivå?”. Du hittar även fler matnyttiga artiklar i vår kunskapsbank.

 

Lågfrekvent buller i hus

Som nämnts inledningsvis tänkte vi i denna artikel fokusera på lågfrekvent buller i hus. Vilka lågfrekventa ljud kan man egentligen utsättas för i sitt egna hem? Faktum är att det är väldigt många och kan handla om:

  • Susande ljud från ventilationssystemet
  • Susande eller brummande ljud från köksfläkten
  • Brummande ljud från disk- och tvättmaskin samt andra hushållsmaskiner
  • Brummande eller klickande ljud från TV:n eller annan elektronik

En av de många problemen med lågfrekvent ljud är att det lättare kan spridas genom väggar, tak och golv. Något som är minst sagt problematiskt i hus. 

 

Risker med lågfrekvent buller

Vid en första anblick kan lågfrekventa ljud verka harmlösa, men så är inte fallet. Det kan medföra allvarliga hälsoeffekter såsom:

  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Yrsel och illamående
  • Förhöjt blodtryck

För att lära dig mer om riskerna och de eventuella symptomen, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar ”Lågfrekvent buller – symptom” samt ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Tips för att få bukt med problematiken

Så, hur går man då tillväga för att få bukt med lågfrekvent buller i sitt hus? Här finns en mängd olika lösningar. Det mest grundläggande är att inreda med mycket ljuddämpande material som gardiner, kuddar, mattor och textilier.

Vill du däremot ta det hela ett steg längre kan du installera ett akustiktak eller ljudabsorbenter på väggarna. På så sätt kan du vara helt säker på att ljudnivån i ditt hem är så låg som möjligt!

Önskar du praktiska tips som hjälper dig att inhandla rätt absorbenter, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel om ljudabsorbenter i hemmet. Här hittar du en massa information, tips och råd.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska lågfrekvent buller i huset, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi har dels en webbshop och fysiska butiker där du kan inhandla både ljudabsorbenter och tak, men självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov