Hur påverkar ljud hälsan?

Höga ljudnivåer och buller kan ha många negativa konsekvenser för hälsan. Men hur påverkas vi egentligen av ljud, exempelvis på våra arbetsplatser? Vi kikare närmare på detta och berättar också hur du kan motverka höga ljudnivåer.  

 

Innehåll 

  • Så påverkar ljud hälsan
  • Tips för att minska höga ljudnivåer
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Så påverkar ljud hälsan

Som nämnts inledningsvis finns det många negativa hälsoeffekter av höga ljud och buller. De negativa konsekvenserna uppkommer framförallt när vi utsätts för dessa förhöjda ljudnivåer under en längre tidsperiod, varpå man oftast pratar om ljudmiljön på arbetsplatser.

Det är nämligen på våra arbetsplatser som man i allt större utsträckning kan bli utsatt för höga ljudnivåer och buller. Framförallt under en längre tid, i och med att de flesta spenderar majoriteten av sina dagar på jobbet.

Men, hur påverkas vi av de höga ljudnivåerna mer konkret? Nedan reder vi ut för några av de negativa konsekvenserna som kan orsakas av höga ljud och buller:

– Ökad stress – Att utsättas för höga ljudnivåer under en längre tidsperiod, kan leda till en ökad stress. Något som dels kan leda till minskad effektivitet på arbetsplatsen, men som också kan påverka ens privatliv.

Utsattheten kan nämligen leda till att man drabbas av någonting som kallas för ljudstress och ljudtrötthet. Det innebär att man reagerar negativt på ”vanliga ljud”, vilka vanligtvis inte leder till några problem. Bland mycket annat kan man få svårt att lyssna på musik och titta på TV.

 

Försämrad koncentrationsförmåga

Ett annat vanligt förekommande problem är att koncentrationsförmågan påverkas negativt.

 

Ökad trötthet

Lågintensivt buller som orsakas av bl.a. vägtrafik, ventilationsbuller och elektronisk utrustning, kan göra att man känner sig trött och presterar sämre.

 

Förhöjt blodtryck

Buller som inte är lågintensivt och orsakas av bl.a. flygplan och verktyg i industrier, kan leda till högt blodtryck. Någonting som riskerar att leda till hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Huvudvärk

Ett annat vanligt förekommande problem är ständig huvudvärk. Någonting som i kombination med andra negativa konsekvenser, däribland stress och försämrad koncentrationsförmåga, kan få förödande konsekvenser för en individ.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur höga ljud och buller kan påverka vår hälsa. För att lära dig mer om ljud, kan du med fördel kolla in vår film inom ämnet:

 

Tips för att minska höga ljudnivåer 

Det finns såklart mycket du kan göra för att minska de höga ljudnivåerna på din arbetsplats. I korta drag handlar det däremot om att använda sig av så mycket ljuddämpande material som möjligt. Vart du placerar dessa spelar också roll.

På kontor finns det många fördelar med att använda ljudabsorberande skärmar, vilka du kan läsa mer om i vår tidigare artikel ”Kontorsskärm för bättre arbetsplatser”. På väggarna kan man använda sig av ljudabsorbenter medan man i taket kan använda sig av akustiktak, vilka effektivt fångar upp och minskar störande ljud och buller.

Andra utmaningar ställs när man vill minska ljudnivåerna i industrilokaler och andra mer krävande utrymmen. Även här fungerar det däremot utmärkt att använda sig av bl.a. ljuddämpande undertak, om än helt annorlunda modeller än de som används i kontorslokaler.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill veta mer om hur du kan minska ljudnivåerna på din arbetsplats på ett effektivt sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov