Ljudabsorbenter hemma – behövs det?

Hur vet man egentligen om man behöver ljudabsorbenter hemma? Och om man nu vet det – vilka ska man välja? Det reder vi ut i denna artikel.

 

Tecken på att du behöver ljudabsorbenter i hemmet

Många drömmer om att komma hem till en bostad som är helt tyst och lugn. Verkligheten kan däremot se lite annorlunda ut. Våra hem är nämligen fulla av elektronikprylar som väsnas, porslin som skramlar och grannar som lever om. Samtidigt är det allt för sällan som vi faktiskt sett till att optimera hemmet för den sortens ljud.

Det innebär att väldigt många lever i ett hem som kantas av dålig ljudmiljö. Kanske är du dessutom en av dom som har levt med detta så pass länge att du inte ens tänker på det längre. Hur vet ska du då veta om ditt hem är i behov av ljudsabsorbenter? Det enklaste sättet är faktiskt att känna efter i sitt eget mående. Nedan har vi exempelvis listat sex faktorer som kan indikera att ditt hem har dålig ljudmiljö och är i behov av ljudabsorbenter:

 • Stress
 • Huvudvärk
 • Svårt att sova
 • Svårt att höra
 • Svårt att fokusera
 • Lätt att bli irriterad

Om det är så att du upplever ett par av dessa faktorer kan det vara ett tecken på att du behöver ljudabsorbenter hemma.

 

Vilka ljudabsorbenter ska man välja?

Om du redan är medveten att ditt hem är i behov av ljuddämpande lösningar kan du börja med att läsa vår tidigare artikel där vi berättar vilka ljuddämpande material som bidrar till bättre ljudmiljöer. Om du ändå inte lyckas skapa det tysta lugnet som du är ute efter så är det helt enkelt dags att investera i ett par riktigt effektiva ljudabsorbenter.

Så vilka ska man då välja? Nedan ger vi dig våra bästa tips:

 • Ljudabsorbenter för takGenom att montera ljudabsorbenter hemma i taket kan du på ett diskret sätt förbättra ljudmiljön avsevärt. Om du däremot faktiskt vill använda dig av ljudabsorbenterna som en dekoration och se till så att de hamnar i blickfånget kan du hitta inspiration från dessa snygga innertak.

 • Ljudabsorberande tavlorEn vanlig missuppfattning är att ljudabsorbenter inte kan bidra till hemmets estetiska utseende. Med hjälp av ljudabsorberande tavlor skapar du inte bara en bättre ljudmiljö du bidrar även till att dekorera hemmet. Hos oss på Allakustik kan du exempelvis välja att trycka dina egna motiv på tavlorna. Ett perfekt alternativ för erat familjeporträtt!
 • Ljudabsorbenter för vägg Utöver våra ljudabsorberande tavlor så erbjuder vi självklart även en mer typisk vägghängd ljudabsorbent. Likt de ljudabsorberande tavlorna har även denna lösning det estetiska såväl som det funktionella användningsområdena.

 

Att tänka på när du ska köpa absorbenter

Även om de flesta av marknadens ljudabsorbenter är tillverkade för offentliga miljöer eller arbetsplatser så tillför de samma effektiva verkan i hemmiljöer. Det finns däremot ett par saker som du bör tänka på innan du investerar i ljudabsorbenter till hemmet. Nedan listar vi vad:

 • Antal och storlek spelar roll – För att förbättra olika ljudmiljöer behöver du använda dig av ganska många, eller stora ljudabsorbenter. Vi brukar exempelvis säga ljudabsorbenterna minst bör motsvara 10% av rumsvolymen (räknat i kvadratmeter).
 • Ju tjockare absorbent desto bättre – Vi rekommenderar inte att du ens funderar på att skaffa en ljudabsorbent som är tunnare än 40 millimeter. Är den tunnare än så kommer den inte att absorbera ljudet lika effektivt.
 • Bra material – Det sista du bör tänka på är att inte kasta pengarna i sjön. Välj hellre en ljudabsorbent i ett riktigt bra ljuddämpande material, exempelvis stenull eller träull.

Tips – Om du är osäker på om en ljudabsorbent är bra eller inte kan du vända örat mot absorbenten, cirka tre centimeter intill. Om det känns som ett lätt tryck mot örat är det en bra ljudabsorbent.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du inte har möjlighet att själv skapa rätt akustik i hemmet kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov