Lågfrekvent buller – symptom

Om du har läst våra tidigare artiklar, är du troligtvis medveten om att buller och höga ljudnivåer är ett utbrett problem på dagens arbetsplatser. Chansen är också stor att du är medveten om de allvarliga konsekvenserna som dessa kan leda till. Men vilka är egentligen symptomen för lågfrekvent buller?

 

Innehåll 

 • Vad menas med lågfrekvent buller?
 • Lågfrekvent buller – en okänd hälsofara
 • Symptom vid lågfrekvent buller
 • Få bukt med problemet tillsammans med Allakustik

 

Vad menas med lågfrekvent buller?

Innan vi berättar mer om de symptom som kan tyda på att man utsätts för lågfrekvent buller, tänkte vi börja med att reda ut för vad som faktiskt räknas som lågfrekvent buller.

Som du kanske är medveten om vid det här laget, räknas allt oönskat ljud som buller. Med lågfrekvent buller menar man alltså sådant oönskat ljud som man kanske inte är medveten om. Sådant ljud som inte hörs särskilt mycket, men som över tid stör och påverkar oss människor negativt.

Det kan exempelvis handla om svaga brusande ljud från ventilationssystem, elektronik eller liknande.

 

Lågfrekvent buller – en okänd hälsofara

I och med att vi inte uppfattar lågfrekvent ljud lika påtagligt som oljud från maskiner och liknande, är det också en okänd hälsofara. Många är helt enkelt inte medvetna om de risker som dessa ljud faktiskt innebär!

För att ta reda på hur vi människor påverkas av lågfrekventa ljud, har en del undersökningar gjorts inom ämnet. För ett antal år sedan skrev Johanna Bengtsson, doktorand vid Göteborgs universitet, en avhandling om hur vi påverkas av detta buller.

Som en del av avhandlingen lät hon göra en studie, i vilken hon tittade på prestationsförmågan hos ett 30-tal personer som under 2,5–3 timmar var utsatta för lågfrekvent och mellanfrekvent fläktbuller i ett uppbyggt kontorsrum i ett ljudisolerat laboratorium.

Efter att timmarna passerat fick personerna korrekturläsa en text med olika fel. Utöver detta fick de också lösa två enklare uppgifter.

– Studien visar att de hade svårare att utföra uppgifter som krävde koncentration när de arbetade i lågfrekvent buller jämfört med när de gjorde det i mellanfrekvent buller, uppger Johanna Bengtsson i en artikel hos Aftonbladet.

 

Symptom vid lågfrekvent buller

Så, vilka symptom kan då tyda på att man utsätts för lågfrekvent buller?

Redan vid låga nivåer är det inte ovanligt att man uppvisar symptom som:

 • Ökad trötthet
 • Ökad stress
 • Koncentrationssvårigheter
 • Huvudvärk
 • Tryckande känsla över trumhinnan
 • Yrsel och illamående
 • Högt blodtryck

Vill du lära dig mer om riskerna som buller och höga ljudnivåer medför? Läs då vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Få bukt med problemet tillsammans med Allakustik

Om du upplever någon eller några av ovanstående symptom, är det av största vikt att du får bukt med problemet så snabbt som möjligt. Något som kan vara enklare sagt än gjort!

För att hitta källan till problemet samt kunna åtgärda detta på ett adekvat sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt akustiklösning för just dig.

Vi hjälper dig genom hela processen – från början till slut. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov