Vad innebär en ekvivalent ljudnivå?

Det finns olika typer av ljud och buller, vilka uppstår och tas emot på olika sätt. Ljud kan även spridas på olika vis beroende på vilken miljö det handlar om. Är rummet litet och lågt i tak studsar ljudet helt annorlunda tillskillnad från om rummet skulle vara stort och ha en hög takhöjd. I denna text kommer vi att reda ut för vad ljud är samt vad en ekvivalent ljudnivå innebär.

 

Vad är ett ljud?

Det som får ett ljud att uppstå är väldigt små tryckvariationer i luften. Dessa tryckvariationer skiftar beroende på vilka ytor de möter. Det kan handla om högtalarmembran eller en explosion. Hur ljudet artar sig beror på tryckvågorna som breder ut sig – om det är tätare kommer ljudet breda ut sig snabbare. Dessa ljudvågor når sedan örat och uppfattas av hjärnan. Där och då uppfattar vi ljudet och ljudet kan vara lågt eller högt.

Om ett ljud upplevs som obehagligt eller störande klassas det som buller. Buller kan skada dig och påverka din kropp. Det kan leda till koncentrationssvårigheter och stresspåslag. Det kan även ge utslag i fysiska smärtor såsom huvudvärk och bröstsmärtor. Mer information om dessa konsekvenser hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Ljudets karaktär – Ekvivalent ljudnivå

Ljudets karaktär kommer påverka dig på olika sätt. Det är många ljud som är svåra att identifiera och det kan vara svårt att mäta ljudet med ett exakt mått. Exempelvis kan det finnas variationer i tidsförloppet och detta kan beskrivas som kontinuerligt, intermittent eller impulsljud. Det finns exempelvis ljud som vi knappt känner att vi hör men som skadar oss i det långa loppet.

När man talar om ekvivalent ljudnivå så menar man ett energimedelvärde under en speciell mättid. Man talar med andra ord om en slags genomsnittlig ljudnivå för en given tidsperiod. Detta kan vara effektivt att använda sig av när man ska mäta bullernivån på en arbetsplats som man misstänker är för hög.

 

Att utsätta sig själv för buller

Om du vistas i lokaler där du ständigt utsätts för buller, även om det endast handlar om lågfrekvent buller, så kan det skada dig. Du kan visa upp symptom som trötthet, koncentrationssvårigheter, huvudvärk eller stress. Dessa symptom behöver inte visas direkt utan kan komma med tiden. Det är inte en komplicerad åtgärd som måste till för att dämpa dessa skadliga ljud. Ta hjälp av oss på Allakustik så löser vi dina bullerproblem!

 

Ta hjälp av Allakustik 

Vi på Allakustik har många års erfarenhet av att minska buller och höga ljudnivåer. Något som vi gör med effektiva akustiklösningar. Tveka inte att kontakta oss så kan vi tillsammans komma fram med en lösning. Vi hjälper dig genom hela processen, från start till montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov