Ljuddämpande material för en trevlig ljudmiljö

Höga ljudvolymer kan i längden påverka välbefinnandet och hälsan negativt. För att motverka detta och skapa en trevlig ljudmiljö behöver man tänka igenom sina materialval och dess ljudabsorberingsförmåga. I denna artikel tänkte vi därför tipsa om hur du väljer effektiva och ljuddämpande material.

Så fungerar ett ljuddämpande material

Då ett ljud uppstår så färdas det genom luften i form av ljudvågor. När ljudvågorna når fram till något som bryter dess framfart, exempelvis en vägg, ett träd eller något annat objekt, så kommer en del av ljudet att studsa mot objektet och tillbaka igen. En annan del kommer att absorberas av objektet och den sista delen kommer att tränga rakt genom objektet. För att uppnå en trevlig ljudmiljö önskar man material som absorberar onödigt ljud. Vi uppfattar nämligen bara det ljud som lyckas nå fram till våra öron.

Hur mycket av ljudet som studsar tillbaka, absorberas eller tränger igenom objektet beror på vilket material det består av. Olika material är helt enkelt olika bra på att absorbera ljud och vissa passar därför bättre eller sämre som ljuddämpare. Hårda ytor som exempelvis betong, putsat tegel, metaller och glas, låter ljudet studsa tillbaka och har i princip ingen möjlighet att absorbera ljud. De fungerar därför väldigt dåligt som ljuddämpande material.  

Så får du en trevlig ljudmiljö

För att minska ljudets möjlighet att sprida sig och därigenom skapa en trevlig ljudmiljö krävs mjuka material som absorberar ljudet. Vi på Allakustik erbjuder flera olika alternativ att välja bland och nedan listar vi några av dem.

  • Ljudabsorbenter för vägg 
    Dörrar som öppnas och stängs, fötter som springer omkring på golvet, maskiner som väsnas och besvärande samtalsmummel kan lätt leda till koncentrationssvårigheter, huvudvärk och andra negativa påföljder. För att slippa denna problematik kan man med fördel hänga upp dekorativa ljudabsorbenter på väggarna. Låt dessa förhöja interiören i rummet och framhäva er kreativa, stilfulla eller personliga stil.

Läs mer om fördelarna med ljudabsorbenter för vägg.

  • Ljudabsorberande tak
    Vi erbjuder flera olika ljudabsorberande lösningar som kan monteras i taket. Oavsett om du är i behov av något som är lämpat för rum med hög luftfuktighet, enkla att rengöra eller rekommenderade av Astma och Allergiförbundet kan du med fördel välja takmonterade ljudabsorbenter. Välj själv om du vill att de ska smälta in med interiören eller om de ska bilda en intressant blickpunkt.

Läs mer om våra olika typer av undertaksskivor.

  • Ljudabsorberande skärmar
    I stora kontorslandskap där många vistas samtidigt kan det lätt bli höga ljudvolymer. Ett enkelt, snyggt och effektivt sätt att skärma av och dämpa ljudvolymen är att använda sig av ljuddämpande skärmar. Låt dom bilda ett arbetsbås eller placera dem strategiskt i fikarummet.

Läs mer om våra ljudabsorberande skärmar.

Ta hjälp av Allakustik

Om du är osäker på vilken ljuddämpande lösning som passar dina lokaler och uppfyller dina behov för en trevlig ljudmiljö, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i såväl Stockholm som Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Håll även utkik på vår Facebooksida där vi löpande uppdaterar med bilder från genomförda projekt. Perfekt om du behöver inspireras inför din kommande undertaksmontering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov