Ljuddämpande material för en trevlig ljudmiljö

Höga ljudvolymer kan i längden påverka välbefinnandet och hälsan negativt. För att motverka detta och skapa en trevlig ljudmiljö behöver man tänka igenom sina materialval och dess ljudabsorberingsförmåga. I denna artikel tänkte vi därför tipsa om vilka ljuddämpande material som bidrar till trevligare ljudmiljöer.

 

Så fungerar ett ljuddämpande material

Då ett ljud uppstår så färdas det genom luften i form av ljudvågor. När ljudvågorna når fram till något som bryter dess framfart, exempelvis en vägg, ett träd eller något annat objekt, så delas vågen upp i tre delar. Den ena delen av ljudet kommer att studsa mot objektet och tillbaka ut i luften igen. En annan del kommer att absorberas av objektet och den sista delen kommer att tränga rakt genom objektet. För att uppnå en trevlig ljudmiljö använder man sig av ljuddämpande material som absorberar onödigt ljud. Vi uppfattar nämligen bara det ljud som lyckas nå fram till våra öron.

Hur mycket av ljudet som studsar tillbaka, absorberas eller tränger igenom objektet beror på vilket material det består av. Olika material är helt enkelt olika bra på att absorbera ljud. Det är därför som vissa material passar bättre eller sämre som ljuddämpare.

I regel har hårda ytor i princip ingen möjlighet att absorbera ljudvågor. Mot ytor som exempelvis betong, putsat tegel, metaller och glas studsar ljudet endast tillbaka ut i luften igen. De fungerar därför väldigt dåligt som ljuddämpande material.

Läs även: Bra akustikmiljö – marknadens alla hemligheter

 

Tips på ljuddämpande material som du vill använda

Det finns ljud som du inte vill höra, och så finns det ljud som du inte vill att andra ska höra. För att hindra ljudet att sprida sig på ett oönskat sätt behöver du använda ljuddämpande material. Ett ljuddämpande material är i regel något som är mjukt, eller som åtminstone har en mjuk kärna. Nedan ger vi några exempel:

  • Porösa material – Med det menar vi exempelvis mineralull, stenull, glasull och andra fibermaterial. Fördelen med de porösa materialen är att de bromsar upp ljudvågorna så att de inte studsar tillbaka ut i rummet.
  • Gips – Gipsskivor har en hög förmåga att dämpa onödigt ljud. Skivorna har speciella egenskaper att absorbera ljud och passar därför bra även i väldigt kvalificerade ljudmiljöer, exempelvis inspelningsstudios. För bästa ljuddämpande effekt kan du montera två gipsskivor ovanpå varandra.
  • Filttyg – Det tjocka tyget i filt är ett väldigt bra ljuddämpande material. Du kan med fördel hänga upp filttyget bakom dina gardiner, montera det bakom tavlor, under bordsskivan och lägga under mattan. Med andra ord fungerar ljuddämpande material även om de inte syns.
  • Ljuddämpande inredning – Det finns mängder av inredningsdetaljer som bidrar till att dämpa ljudnivåerna. Exempelvis kommer ett par tjocka mattor, gardiner i kraftigt tyg och stoppade möbler att fungera som effektiva ljudabsorbenter.

Läs även: Dämpa ljud i rum – så gör du!

 

Så får du en trevlig ljudmiljö

Om du trots ovanstående tips inte lyckas få en trevlig ljudmiljö så kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi erbjuder flera olika produkter i ljuddämpande material som effektivt bidrar till bättre ljudmiljöer. Nedan listar vi några av dem.

  • Ljudabsorbenter för vägg
    Dörrar som öppnas och stängs, fötter som springer omkring på golvet, maskiner som väsnas och besvärande samtalsmummel kan lätt leda till koncentrationssvårigheter, huvudvärk och andra negativa påföljder. För att slippa denna problematik kan man med fördel hänga upp dekorativa ljudabsorbenter på väggarna. Låt dessa förhöja interiören i rummet och framhäva er kreativa, stilfulla eller personliga stil.

Läs mer om fördelarna med ljudabsorbenter för vägg.

  • Ljudabsorberande tak
    Vi erbjuder flera olika ljudabsorberande lösningar som kan monteras i taket. Oavsett om du är i behov av något som är lämpat för rum med hög luftfuktighet, enkla att rengöra eller rekommenderade av Astma och Allergiförbundet kan du med fördel välja takmonterade ljudabsorbenter. Välj själv om du vill att de ska smälta in med interiören eller om de ska bilda en intressant blickpunkt.

Läs mer om våra olika typer av undertaksskivor.

  • Ljudabsorberande skärmar
    I stora kontorslandskap där många vistas samtidigt kan det lätt bli höga ljudvolymer. Ett enkelt, snyggt och effektivt sätt att skärma av och dämpa ljudvolymen är att använda sig av ljuddämpande skärmar. Låt dom bilda ett arbetsbås eller placera dem strategiskt i fikarummet.

Läs mer om våra ljudabsorberande skärmar.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du är osäker på vilket ljuddämpande material eller produkt som passar dina lokaler och uppfyller dina behov för en trevlig ljudmiljö, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i såväl Stockholm som Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Håll även utkik på vår Facebooksida där vi löpande uppdaterar med bilder från genomförda projekt. Perfekt om du behöver inspireras inför din kommande undertaksmontering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov