Vad har ljud för egenskaper?

Det finns en mängd olika ljud. I denna artikel tänkte vi därför ta en närmare titt på ljudets egenskaper, samt reda ut för vilken typ av egenskaper som ger upphov till störande ljud och buller.

 

Innehåll 

  • Så skapas och breder ljud ut sig
  • Ljud och dess egenskaper

 

Så skapas och breder ljud ut sig 

Ljud uppstår av vibrationer i luften. Kollar man närmare på dessa vibrationer kan man se att de orsakats av svängningar i materia. Det är dessa svängningar som man brukar kalla för ljudvågor.

Tittar man på detta händelseförlopp än mer ingående, kan man se att det är molekyler, vilka finns i luften, som krockar med varandra och orsakar svängningarna. Dessa svängningar bildar tillsammans en tryckvåg som breder ut sig i omgivningen. Når vågorna når vårt öra sätts trumhinnan i svängning och vi kan uppfatta ljudet.

Exakt hur ljudet breder ut sig beror däremot på omgivningen. Mer exakt vilken typ av material som finns i omgivningen. Nedan följer några exempel på hur ljudet breder ut sig i olika material:

  • Luft = 340 meter per sekund
  • Vatten = 1500 meter per sekund
  • Metall = 5000 meter per sekund

 

Ljud och dess egenskaper

Allt ljud skapas och uppfattas däremot inte på samma sätt. Det har olika egenskaper och styrkor. När man visualiserar starka ljud, kan man se att de består av en massa höga toppar och djupa dalar, vilka är nära inpå varandra.

Svagare ljud visualiseras istället med färre toppar och färre dalar, vilka också är längre ifrån varandra. Man skulle kunna likna det med en vågrörelse.

Ljud med jämna svängningar är behagliga för örat att lyssna på. Om ljudet å andra sidan har ojämna svängningar är det inte lika behagligt att lyssna på. Det är alltså dessa ljud som vi brukar uppfatta och benämna som oljud eller buller.

 

Sammanfattningsvis 

Ljudvågor kan ha olika egenskaper beroende på hur snabbt eller långsamt de svänger. De vågor som svänger snabbt har en hög frekvens (högt ljud) medan de vågor som sävnger långsamt har en låg frekvens (lågt ljud).

 

Konsekvenser av oljud

Att utsättas för oljud under en längre tid kan vara negativt för hälsan. Bland mycket annat kan oljudet resultera i ökad stress, försämrad koncentrationsförmåga samt huvudvärk. För att lära dig mer om detta, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Förbättra akustikmiljön med Allakustik

Om du vill få bukt med oljud i hemmet eller på din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt akustiklösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande inomhusmiljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov