Bra akustikmiljö – marknadens alla hemligheter
Vad menas egentligen med bra akustikmiljö – och hur uppnår man det? I den här heltäckande artikeln delar vi med oss av alla hemligheter som du behöver veta när det kommer till ljud, ljudabsorbering och akustikmiljöer.
Innehåll:
- Akustik – läran om ljud
- Konstruktionen påverkar efterklangstiden
- Så påverkas du av dålig akustik
- Vad räknas som bra akustikmiljö?
- Hur skapar man bättre akustik?
- Våra produkter
Akustik – läran om ljud
Många av oss beskriver nog begreppet akustik som hur vi upplever ljudet i ett rum. Vilket också är helt rätt, men akustik innefattar precis allt som har med ljud att göra. Exempelvis hur ljudet uppstår, färdas, sprids och även hur det dämpas.
När man vill mäta hur högt något låter använder man sig av decibel (dB). En person med friska öron kan uppfatta alla ljud mellan 0 och 130 dB – hur vi upplever ljudnivån är däremot en annan sak. Vi är nämligen olika toleranta för olika ljudnivåer.
För att ljud ska uppstå måste något röra på sig. Då bildas det något som vi kan likna med vågor. Vågorna kommer sedan att färdas genom luften tills de träffar ett föremål, en vägg till exempel. En del av ljudet kommer då att absorberas av väggen, medans en annan del studsar tillbaka in i rummet. Tiden som ljudvågen fortsätter att studsa i rummet kallas för efterklangstid och det är den man vill minska.
Konstruktionen påverkar efterklangstiden
De allra flesta uppfattar rum med kort efterklangstid som trevligare än rum som har en lång efterklangstid. Framförallt om man ska arbeta, kommunicera eller vistas i rummet under en längre tid.
För att minska den tid som ljudet ligger kvar i rummet måste man se över hur rummet är uppbyggt. Byggnadens konstruktion och materialval är nämligen avgörande för akustikmiljön. Till exempel, är det högt i tak, öppen planlösning, många glaspartier och få mjuka inredningsdetaljer? Då är sannolikheten väldigt stor att rummet har en dålig akustikmiljö.
Hårda och släta material, som betong, sten och glas, saknar nästan förmåga att kunna absorbera ljud. Bättre alternativ kan exempelvis vara gips, trä, och träullit som har hög ljudabsorberingsförmåga.
Så påverkas du av dålig akustik
Tänk dig att du försöker läsa en viktig text men orden bara flyter ihop. Inte ens när du verkligen försöker koncentrera dig kan du tyda vad som står. Ungefär så kan man likna det med att vistas i dåliga akustikmiljöer.
Oönskade ljud är ett vanligt problem på många arbetsplatser. Kanske arbetar du själv med buller från trafiken, telefoner som ringer, maskiner som mullrar, steg som klapprar och samtal som surrar. Dessa bidrar till att försämra arbetsmiljön och kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Att vistas i dåliga ljudmiljöer kan påverka vårat psykiska och fysiska välbefinnande – även om vi bara vistas i det en kort stund.
Kraftiga oljud resulterar ofta i ljudkänslighet, hörselnedsättning eller tinnitus. Skador som kan vara permanenta. Om man vistas i dåliga ljudnivåer dagligen kan man känna sig trött, stressad och få försämrad koncentrations- och prestationsförmåga.
Höga ljudnivåer ökar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sömnstörningar, samt olyckor. Om man dessutom behöver överrösta dessa ljud kan det orsaka problem med stämbanden.
Vad räknas som bra akustikmiljö?
Det beror helt på vad lokalen är till för. Du har säkert tänkt på hur akustiken skiljer sig i en konserthall, idrottsarena, kyrka, restaurang och på ett kontor. Det är för att vi vill ha olika akustiker i olika lokaler.
Många skulle exempelvis ha svårt att arbeta koncentrerat i en ekande kyrka under en längre tid. Samtidigt skulle en sjungande kör inte alls skapar samma effektfulla stämning på ett ljuddämpat kontor. Bra akustikmiljöer är helt enkelt en förutsättning för att vi ska trivas och må bra, men vad lokalen ska användas till är avgörande för vilken akustikmiljö den bör ha.
Hur skapar man bättre akustik?
Det bästa är att planera runt ljudmiljön redan vid starten av nybyggnationer eller renoveringar. Då kan man skapa riktigt bra akustikmiljöer direkt från början.
Om bygget redan är klart finns det självklart en del man kan göra ändå. Till att börja med kan man undersöka om det går att åtgärda själva orsaken till det störande ljudet. Exempelvis högljudda fläktar, maskiner som väsnas eller telefoner som går att slå på ljudlöst.
I andra fall kan man se till att inreda och dekorera rummet med ljudabsorberande material. Ibland kan rumsakustiken bli bättre av att man införskaffar några mjuka möbler, utstickande tavlor, tunga gardiner och stora mattor.
Ibland behöver man däremot få hjälp av några experter.
Våra produkter
För att skapa riktigt bra rumsakustik behöver man arbeta med effektiva ljudabsorbenter. Vi använder oss av produkter med hög ljudabsorberingsförmåga och som förkortar efterklangstiden rejält.
Beroende på hur era lokaler är utformade, vad ni använder dom till och vilka önskemål ni har gällande ljudmiljön kan vi erbjuda ett flertal olika lösningar. Till exempel:
Nedpendlat undertak – En lösning som passar i alla lokaler, från badhuset och industribyggnaden till kontoret och sjukhusmiljön. Du väljer själv hur framträdande taket ska vara och hur mycket plats det ska ta i rummet.
Vägghängda ljudabsorbenter – Mycket av ljudet kommer att färdas tvärs genom rummet. Det är då mycket fördelaktigt att montera ljudabsorbenterna direkt på väggen.
Ljudabsorberande skärmar – Framförallt i stora öppna ytor kan man behöva skärma av ljudet lite mer specifikt. Med hjälp av några ljudabsorberande skärmar kan du skapa små arbetsvänliga ytor.
Ljuddämpande tavlor – Vill du kombinera bra akustikmiljö med snygg estetik? Spana då in några ljuddämpande tavlor! Sätt en egen personlig prägel på rummet som dessutom är till väldigt stor nytta.
Ta hjälp av Allakustik
För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!
Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.
Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!
Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.
Behöver du hjälp?
Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov