Så förbättrar du rumsakustiken

 

Rumsakustiken är avgörande för hur vi mår och hur vi presterar. Det är väldigt många faktorer som påverkar rummets ljudmiljö, och det finns en del som du själv kan göra för att förbättra den. Exakt hur du går till väga kan du läsa om i den här artikeln!

 

Vad påverkas rumsakustiken av?

Det korta och väldigt enkla svaret på den frågan är egentligen allt som låter. Vi tänkte däremot gå in på de lite mer avancerade detaljerna. Men för att kunna förstå vad som påverkar ljudmiljön och rumsakustiken måste vi förstå vad ljud faktiskt är för något.

Ljud är vibrationer som färdas genom luften i form av vågor. När ljudvågen når ett hinder, exempelvis en vägg, så kommer en del av ljudet att absorberas av väggen, medans en annan del kommer att studsa tillbaka in i rummet.

Hur länge ljudet ligger kvar i rummet beskriver även vilken efterklangstid som rummet har. Ju kortare efterklangstid, desto trevligare rumsakustik. Efterklangstiden beror bland annat på rummets uppbyggnad, dess storlek och vilka material som finns inuti rummet. För att minska på tiden som ljudet ligger kvar i rummet vill man skapa en bra ljudabsorption.

Rummets ljudmiljö påverkas oss både fysisk och psykiskt. Om rumsakustiken är dålig kan vi få svårare att koncentrera oss, bli trötta, irriterade och i förlängningen även. Det är därför väldigt viktigt att man ser till att skapa en god rumsakustik.

 

Så förbättrar du rumsakustiken

Att förändra rumsakustiken är relativt enkelt med hjälp av små medel, framförallt om rummet är litet. Det du behöver göra är att inreda med material som har högre ljudabsorberingsförmåga än de ytskikt som redan finns i rummet. Till exempel:

  • Mjuka möbler
  • Tavlor
  • Prydnadskuddar
  • Gardiner
  • Mattor
  • Dukar
  • Växter

Om det däremot handlar om ett större rum, kanske med öppen planlösning, stora ytor eller mycket ljud, krävs ofta mer distinkta åtgärder i form av effektiva ljudabsorbenter. Beroende på hur era lokaler används, och hur de är utformade och vilka önskemål ni har, erbjuder vi ett flertal olika lösningar. Exempelvis:

Ljudabsorberande skärmar – Dessa kan du själv placera ut som du vill. Skapa små arbetseffektiva rum eller skärma av vid exempelvis kaffeautomaten där det låter som mest.

Vägghängda ljudabsorbenter – Montera dina ljudabsorbenter direkt på väggen så kommer inte ljudet att studsa tillbaka in i rummet.

Nedpendlat undertak – Detta är en smidig lösning som passar i alla lokaler. Det ger ett diskret intryck men skapar en mycket effektiv ljudabsorberingsförmåga.

Ljuddämpande tavlor – Skapa ett personligt uttryck i dina lokaler med hjälp av ett par ljuddämpande tavlor. Du bestämmer själv hur konstnärligt och kreativt, eller modernt och stilfullt de ska vara.

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan förbättra er rumsakustik kan du fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i såväl Stockholm som Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Håll även utkik på vår Facebooksida där vi löpande uppdaterar med bilder från genomförda projekt. Perfekt om du behöver inspireras inför din kommande undertaksmontering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov