Träullit undertak – egenskaper och fördelar

I vår tidigare artikel ”Olika typer av undertaksskivor” har vi gått igenom vilka olika typer av innertak som vi på Allakustik tillhandahåller. Som ett komplement tänkte vi i denna artikel fokusera mer på en utav dessa. Mer bestämt träullsskivor från den uppskattade tillverkaren Träullit.

 

Undertaksskivor från Träullit

Träullit är en svensk tillverkare av högkvalitativa undertaksskivor. Det anrika familjeföretaget grundades 1946 och har ända sedan dess fokuserat på att framställa träullsskivor och träullsplattor av cementbunden träull.

Själva träullen kommer från gran, vilket innebär att det är ett naturligt material som är sprunget ur vår natur. Detta i kombination med ren cement resulterar i unika egenskaper som lämpar sig utmärkt för undertak.

Till de allra främsta egenskaperna och fördelarna hör bland annat mycket bra värmeisoleringsförmåga, hög värmelagringsförmåga, god ljudabsorption, dokumenterat hög motståndskraft mot brand, mögel och röta, samt god hållbarhet. För att påvisa det sistnämnda lät man under 1965 Skansen-elefanten Gobi använda sina 1950 kg för hållbarhetstest av ett takelement.

 

Träullit undertak hos Allakustik

Hos oss på Allakustik hittar du ett komplett sortiment av undertak från Träullit. Den allra vanligaste modellen är däremot deras 25mm undertaksskiva vid namn Akustik. Ett populärt alternativ i bland annat samlingslokaler, restauranger, skolor, badhus och andra våtutrymmen.

Tack vare den öppna materialstrukturen absorberas effektivt ovälkomna ljud. Undertaksskivorna är dessutom typgodkända som tändskyddande beklädnad med ytskikt klass 1 (B-s1, d0). Det finns också provningar som visat att skivornas höga pH-värde motverkat tillväxt av mögel samt mätningar från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) som visar att emissionen från Träullits produkter är extremt låg.

Sammantaget är Träullits produkter en gestaltning av svenskt hantverk när det är som bäst. Deras goda egenskaper och fördelarna som dessa innebär, gör undertak från Träullit till ett självklart val i såväl samlingslokaler och restauranger som skolor, badhus, gallerior och andra välbesökta lokaler.

 

Ta hjälp av Allakustik

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor från Träullit. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i såväl Stockholm som Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Håll även utkik på vår Facebooksida där vi löpande uppdaterar med bilder från genomförda projekt. Perfekt om du behöver inspireras inför din kommande undertaksmontering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov