5 tips för att minska bakgrundsljuden

Att befinna sig i miljöer med störande bakgrundsljud har en negativ inverkan på vårat fysiska och psykiska mående. Vi vill därför dela med oss av några effektiva tips på hur du minskar bakgrundsljuden Anledningarna till varför du bör minska dessa är många, och i den här artikeln ger vi dig några effektiva tips på hur du kan göra det.

Kort om störande bakgrundsljud

Innan vi berättar hur du minskar bakgrundsljuden tänkte vi prata om varför du bör minska dem.

Vad som uppfattas som störande bakgrundsljud är till en början mycket individuellt. I arbetslivet kan det handla om maskiner som surrar, människor som pratar eller skor som slår mot golvet.

I hemmet kan det vara en TV som står på, grannen som lever om eller bruset från trafiken. Orsaken till bakgrundsljuden är med andra ord väldigt många, och anledningarna till varför vi bör minska dem är väldigt självklara.

Att befinna sig i dessa miljöer under längre perioder kan nämligen orsaka långvariga problem. Däribland stress, sämre koncentrationsförmåga och lägre prestationsförmåga.

Många som störs av bakgrundsljud väljer att investera i ett par brusreducerande hörlurar. Dessa kan dock göra att örat blir ännu känsligare för ljud och därmed förvärra situationen. Ett öra som vänjer sig med tystnad och ljudisolering blir nämligen känsligare för bakgrundsljud.

Med det sagt så tycker vi självklart att du bör göra det du kan för att minska störande bakgrundsljud.  

Så minskar du bakgrundsljuden med ljudabsorbenter

För att minska bakgrundsljuden så effektivt som möjligt behöver du arbeta med lokalens alla medel. Både tak, golv och väggar. Nedan berättar vi mer – och så delar vi med oss av några riktigt bra tips på hur du minskar bakgrundsljuden. 

Taket – Lokalens absolut största sammanhängande yta. Fokusera på att välja ett takmaterial med riktigt effektiv ljuddämpning, exempelvis träull. I redan befintliga tak kan du montera olika typer av ljudabsorbenter som akustikskivor.

Väggar – Det finns mycket du kan göra med dina väggar för att minska bakgrundsljuden. Bäst resultat får du genom att montera speciella ljudabsorbenter och tavlor. Men även gardiner eller möbler kan användas för att minska störande bakgrundsljud.

Golv – Självklart kan du nyttja golvet på ett fördelaktigt sätt när det kommer till att minska bakgrundsljud! Vi rekommenderar exempelvis att du ställer ut ljudabsorberande skärmar för att verkligen skärma av ljudet.

Avslutande tips

För att dämpa så mycket som möjligt av bakgrundsljudet vill vi dela med oss av två avslutande tips för vad du bör tänka på när det kommer till ljudabsorbenter:

Placering – För att minska bakgrundsljuden så effektivt som möjligt är det viktigt att du tänker på hur du placerar dina ljudabsorbenter. Om de inte placeras på det stället där de kommer göra mest nytta kommer du heller inte få ut maximal effekt.

Material – När du väljer absorbenter rekommenderar vi att du väljer de material som mest effektivt absorberar olika ljud. Till dessa hör exempelvis träull, stenull, glasull, gips och andra porösa material. 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du effektivt kan dämpa bakgrundsljud kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. Under vår kategori Gör det själv har vi samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt. I vår webbshop och i våra butiker hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov