Dämpa ljud i rum – så gör du!

Besväras du av grannar som lever om, trafiken som bullrar eller en kontorsgranne som pratar för högt? Det är aldrig en dag för sent att dämpa ljud i rum! Vi vill därför ge några handfasta tips om hur du går till väga för att göra just det. 

 

Alla lokaler kan få bättre ljudmiljö

Hur en lokal ser ut, eller vad det används till har faktiskt ingen betydelse när det kommer till att dämpa ljud i rum. Ändå är detta en vanlig missuppfattning – många tror nämligen att det inte går att förbättra rumsakustiken i vissa lokaler. Kanske är du så van med den dåliga ljudmiljön i sporthallen, skolans matsal, industrihallen och andra lokaler som vanligtvis lever om, att du inte tänker dig att det kan vara på något annat sätt.

Det är dock fullt möjligt att dämpa ljudnivåerna i alla sorters lokaler. För att dämpa ljud i rum måste man bara ha lite vetskap om vilka material man bör använda sig av – samt hur mycket ljuddämpande produkter som behövs.

Vi tänkte börja med att berätta om några ljuddämpande material och hur du kan använda dig av dom för att dämpa ljud i olika sorters rum!

 

Dämpa ljud i rum med ljuddämpande material

Den grundläggande regeln är självklart att använda sig av mjuka ljudabsorberande material. Vi vill däremot gå in lite mer specifikt på alternativa lösningar som kan passa olika rum.

För hemmet
Oavsett om du vill dämpa ljudet av köksporslinet, grannens dåliga musiksmak eller sirenen från barnens leksaksbrandbil så finns det riktig bra och enkla lösningar.

Du kan exempelvis börja med att uppgradera din inredning. Stora tjocka mattor, många mjuka möbler och prydnader och tjocka gardiner är några vanliga exempel på vad du själv kan göra. Att limma fast ett tjockare filttyg under bordsskivan, stolarna, bakom tavlorna och andra möbler kommer också bidra till att dämpa ljud i rum.

Om du ändå inte upplever någon förbättring rekommenderar vi att du monterar ljudabsorbenter för tak i ditt hem.

För kontoret
Öppna kontorsytor är ofta synonymt med höga ljudnivåer. Tack och lov så finns det mycket man kan göra för att skapa bättre ljudnivåer på arbetsplatsen.

Ett enkelt och väldigt effektivt alternativ när det kommer till att dämpa ljud i rum på kontoret är att använda sig av ett par ljuddämpande kontorsskärmar. Om du är nyfiken på att veta mer om alla fördelarna med en kontorsskärm kan du läsa dom i vår tidigare artikel!

Industrilokaler
Många industrilokaler tampas med högljutt buller. Det är då möjligt att ni inte upplever kontorsskärmar som det mest praktiska alternativet.

Istället kan det vara ett riktigt bra alternativ att montera vägghängda ljudabsorbenter i kombination med takabsorbenter. De kommer då att effektivt att dämpa bullret från att sprida sig runt om i lokalen.  

Offentliga ytor
I offentliga ytor finns det ofta stora möjligheter att kombinera de ljudabsorberande skärmarna och vägghängda ljudabsorbeter med ett akustiktak. För att dämpa ljud i rum där många vistas kan det nämligen behövas en kombination av flera ljuddämpande lösningar.

Om du vill veta ännu mer om vilka material som förbättrar ljudmiljön kan du spana in vår tidigare artikel om just ljuddämpande material.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du behöver hjälp med att dämpa ljud i rum kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig! Vi ser till att du får den ljuddämpningen som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar.

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov