4 viktiga tips för lyckat akustikmontage

När det kommer till akustikmontage finns det en hel del områden som ska tänkas igenom. Ett lyckat resultat bidrar till en trivsam miljö.

Det är också därför som vi i den här artikeln tänkte passa på att dela med oss av våra viktigaste tips kring vad du ska tänka på när det kommer till akustikmontage!

Så blir ditt akustikmontage lyckat

Ditt akustikmontage handlar i grund och botten om att skapa en trivsam ljudmiljö. För att lyckas med detta finns det fyra områden som du bör tänka på lite extra:

  • Produkt
  • Mängd
  • Placering
  • Firma

Produkt

Grunden till trivsamma ljudmiljöer startar vid ditt val av akustikprodukter. Det som styr valet av produkt är framförallt lokalens utformning, vad lokalen används till och vilken akustikmiljö du önskar.

Hos oss på Allakustik hittar du en mängd olika akustikprodukter, exempelvis:

I vår tidigare artikel ”Så väljer du rätt akustikprodukter” guidar vi dig till vilka akustikprodukter som matchar dina behov. 

Mängd            

Nästa tips berör mängden akustikprodukter. Hur mycket akustikprodukter krävs egentligen för att skapa den ljudmiljö som du efterfrågar?

Det är såklart inte möjligt att ge ett exakt svar på den frågan utan att ha sett aktuell lokal samt veta vilket resultat som efterfrågas.

Däremot, för att skapa en påtaglig förbättring av ljudmiljön rekommenderas ett generellt minimum av akustikprodukter som motsvarar 10% av lokalens rumsvolym. Detta är som sagt en minsta generell rekommendation och ofta krävs det en större mängd akustikprodukter för att skapa en riktigt bra akustikmiljö.

Placering

Ett av akustikmontagets mest väsentliga delar handlar om placering. För att egenskaperna i dina akustikprodukter ska komma till sin optimala rätt måste de alltså placeras på en strategisk plats. Vi delar därför med oss av våra bästa placeringstips:

  • Öronhöjd – En enkel grundregel är att dina akustikprodukter bör placeras samma höjd som dina öron. Detta för att fånga upp så mycket av ljudet som möjligt i det område där det annars kommer störa oss. Tänk då på hur lokalen används – står man upp eller sitter man ned? I vilken höjd är öronen oftast?
  • Taket – I motsats till ovanstående tips så är taket också en fenomenal yta för placering av ljudabsorbenter. Varför? För att det är rummets största sammanhängande yta. Taket har de bästa förutsättningarna att kläs med akustikprodukter då det täcker hela lokalen.
  • Hörn – Ljud har störst möjlighet att studsa i hörnen. Därför är det optimalt att placera sina akustikprodukter där.

Firma

Om du planerar att anlita en firma för ditt akustikmontage, vad ska du då tänka på? Självklart vill du få ett slutresultat som når upp till dina förväntningar, både vad gäller estetiskt, tidsmässigt och prismässigt. Men sen då?

Nedan listar vi tre punkter som du bör undersöka innan du anlitar en firma:

  • Yrkesbevis – Självklart ska du anlita en firma med yrkesbevis. Det är en garanti för att de verkligen vet vad de sysslar med.
  • Referenser – Vilken upplevelse har andra om denna firma? Seriösa företagare har nöjda kunder, och genom att läsa referenser från tidigare arbeten vet du vad du kan förvänta dig.
  • Avtal – Hur ser firmans avtal ut? Vad händer om det uppstår problem, och vem har det största ansvaret? Hur omfattande uppdraget erbjuder firman – allt från inhandling till städning?

I vår tidigare artikel ”Undertaksmontör – så väljer du rätt” hittar du en utförligare guide om vad du bör tänka på i valet av firma. 

Avslutningsvis

Om du vill utföra ditt akustikmontage på egen hand kan du med fördel spana in vår ”gör det själv-guide”. Önskar du istället professionell hjälp från början till slut kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi vet vad som krävs för att just ditt akustikmontage ska bli så lyckat som möjligt.                                    

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar professionell hjälp med ditt akustikmontage kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi utgår från dina behov, lokalens förutsättningar och akustikprodukternas egenskaper för att kunna skapa den bästa ljudmiljön för dig.

När du vänder dig till oss har du självklart möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker hittar du alla komponenter som behövs för att själv skapa en tilltalande ljudmiljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Självklart kan vi även ta hand om hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov