Att tänka på vid placering av ljudabsorbenter

Det finns mycket att tänka på om man vill få till den mest optimala akustiken, oavsett om det gäller på arbetsplatsen eller i hemmet. En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är placeringen av ljudabsorbenter. Låt oss därför berätta mer om vad du bör tänka på i samband med detta moment!

 

Innehåll 

  • Fördelar med väggabsorbenter
  • Tips vid placering av ljudabsorbenter
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Fördelar med väggabsorbenter

Innan vi berättar mer om vad du ska tänka på vid placeringen av ljudabsorbenter, tänkte vi redogöra för varför du bör använda dig av väggabsorbenter.

Det finns såklart många anledningar till detta, men en av de allra främsta är dess smidighet. Att investera i vägghängda absorbenter är betydligt smidigare än att köpa ett helt nytt akustiktak.

Dessutom är de vägghängda absorbenterna mycket enklare att montera, inte minst om man vill sköta detta moment på egen hand. Sist men inte minst är väggen oftast en mycket strategisk plats att placera sina ljudabsorbenter på, både när det kommer till ljudabsorption och utrymme i lokalerna.

 

Tips vid placering av ljudabsorbenter

Nu när du har bättre koll på varför du bör använda dessa absorbenter, tänkte vi berätta mer om vad du ska tänka på vid placeringen av dessa:

 

1. Placera absorbenterna i öronhöjd

Det allra första du bör tänka på är att placera absorbenterna i öronhöjd. Något som gäller både i sittande och stående läge.

Ska de monteras i ett utrymme som används både i sittande och stående läge, bör du således säkerställa att absorbenterna täcker dessa. Antingen genom att köpa stora absorbenter eller också använda flera små.

 

2. Ha rummets förutsättningar i åtanke

Något annat som är viktigt att ha i åtanke är rummets förutsättningar och användningsområde. Hur du bör placera absorbenterna skiljer sig såklart mellan ett biorum i hemmet och en kontorsyta på arbetsplatsen.

Som exempel ska man i ett biorum placera absorbenter på rummets långsidor, bakom högtalarna samt på den bakre delen av rummet. På så sätt uppnår du bästa akustik. Du hittar fler tips i vår artikel ”5 tips vid köp av ljudabsorbenter till biorum”.

På ett kontor kan absorbenterna behöva placeras på helt andra ställen. Här beror det mycket på rummets planlösning samt varifrån ljuden kommer. Generellt sätt är det däremot viktigt att placera absorbenter på hårda ytor, både bakom och framför ljudkällan.

 

3. Glöm inte hörnen

Hörn mellan väggar och hörn mellan tak och väggar är platser som kan vara förödande för akustiken. Därför kan det vara fördelaktigt att placera absorbenter så nära hörnen som möjligt, alternativt använda absorbenter som är särskilt framtagna för att placeras i hörn.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad du ska tänka på vid placering av ljudabsorbenter. Önskar du däremot hjälp med detta, är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Allakustik. Med tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop och i våra butiker har du möjlighet att inhandla allt du kan tänkas behöva för att lyckas med akustiken. Givetvis går det även bra att överlåta arbetet till oss. Vi hjälper dig gärna genom hela processen – från produktval till beställning och montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov