Nytt innertak på befintligt – bra eller dåligt?

När man ska montera ett nytt innertak finns det två olika tillvägagångssätt – antingen tar man bort det gamla taket och monterar det nya eller också installerar man det ovanpå det befintliga. I denna artikel tänkte vi fokusera på det sistnämnda alternativet. Vi reder ut vad man bör tänka på samt huruvida det är en bra eller dålig idé.

 

Innehåll

  • För- och nackdelar med ett nytt innertak på det befintliga
  • Viktigt när du ska montera ett nytt tak på det existerande

 

För- och nackdelar med ett nytt innertak på det befintliga

Det finns både för- och nackdelar med att montera ett nytt innertak ovanpå det befintliga. Nedanför har vi därför samlat några av de allra främsta fördelarna och nackdelarna med detta alternativ:

 

Fördelar 

  • Snabbare installation
  • Lägre kostnad
  • Möjlighet att dölja ventilationsrör och andra installationer

 

Nackdelar

  • Takhöjden blir lägre
  • Vid installation kan vara svårare att ta hänsyn till felaktigheter i det befintliga taket
  • Det blir ännu mer arbete om du vill byta tak i framtiden

Genom att överväga såväl fördelar som nackdelar kan du förhoppningsvis komma underfund med om detta alternativ är attraktivt för dig.

 

Viktigt när du ska montera ett nytt tak på det existerande

Har du väl kommit fram till att du ska montera ett nytt innertak på det befintliga, bör du tänka på följande saker:

 

1. Kontrollera hur mycket det bygger på höjden

Olika innertak kan monteras på olika sätt. En del fästs direkt mot det befintliga taket med andra monteras med hjälp av bärverk. Något som medför att de bygger olika mycket på höjden. Ju högre det bygger, desto lägre blir takhöjden.

Med anledning av detta kan det vara en bra idé att kontrollera hur mycket det nya taket bygger på höjden, så att du inte ångrar dig i efterhand och tycker att takhöjden blivit alldeles för låg.

 

2. Fundera på om du vill komplettera med andra installationer

När man väl monterar ett nytt innertak är det många som väljer att komplettera med andra installationer såsom spotlights eller liknande. Fundera därför på om du ska göra detsamma?

 

3. Fundera på om du vill dölja befintliga installationer

När du installerar ett nytt tak kan du, som tidigare nämnts, dölja befintliga installationer i form av ventilationsrör och liknande. Många stör sig nämligen på att ha stora rör som löper kors och tvärs längs taket. Fundera därför på om det är läge att dölja några befintliga installationer när du monterar ditt nya innertak?

 

Köp ditt undertak hos Allakustik

Om du önskar att förse ditt hem eller din arbetsplats med ett nytt innertak, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi erbjuder ett brett produktutbud från marknadsledande varumärken som Cipriani, Ecophon, Rockfon och Träullit m.fl.

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig. Önskar du dessutom hjälp genom hela processen så är vår kompetenta personal redo att hjälpa dig.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov