Fördelar med att limma undertaksplattor

När det finns en begränsad montageyta kan det vara bättre att limma undertaket istället för att montera det på annat sätt, som med skruvar eller fästbleck. Det kan exempelvis redan finnas tekniska installationer på plats, eller så är takhöjden begränsad. Det finns flera fördelar med att limma undertaksplattor. Du har möjlighet att montera dem vertikalt, horisontellt eller lutande. Du kan också montera dem i öar, mönster eller på hela takytan. Det är enkelt och går snabbt att limma plattorna, även på olika sorters bjälklag. Montaget är också helt dammfritt.

 

Rätt kanter för limning

Om du ska limma undertaksplattor bör de ha rätt kanter, som är särskilt utformade för ändamålet. Med B-kant skapas optimerade skarvar mellan undertaksskivor som ligger tätt intill varandra. Skivorna har ofta målade kanter, vilket skapar ett elegant helhetsintryck när de limmas med kanterna bredvid varandra. Undertaksplattor som är avsedda att limmas brukar komma i tjocklekar från 20 till 40 mm. Det finns flera fördelar med att limma ljudabsorbenter direkt vid taket, bland annat att hela ytan inte behöver täckas. Du behöver inte heller sänka taket. Skivorna är kantmålade för att även kunna placeras var för sig.

 

Undertaksplattor som kan limmas

Det finns ett större antal undertaksplattor som passar bra för att limmas. Bland dessa finns Ecophon Master akustiktak, som är glasullsbaserat och har Akutex FT ytskikt. Plattorna absorberar ljud väl och kan placeras på ett synligt eller dolt bärverk, eller monteras dikt an. Dessa plattor passar bra på ställen där det behövs en hög taluppfattbarhet, som i utbildningslokaler och kontor. Detta undertak har absorbenter gjorda i glasull, och har många olika kantprofiler. Ecophon Master A passar bra i kontorslandskap där enskilda takplattor behöver monteras. Du kan också välja Ecophon Master B som fungerar bra i lokaler med låg konstruktionshöjd. Dessa absorbenter kan limmas direkt mot underlaget. De har målade kanter, vilket ger estetiska fördelar, men de är tyvärr inte demonterbara.

Ett annat alternativ är Ecophon Master C som också passar bra i lokaler med låg konstruktionshöjd, där det krävs god taluppfattbarhet och akustik. Dessa absorbenter limmas liksom övriga kant mot kant mot underlaget, vilket ger ett slätt undertak. Här finns en kantfasning som ger diskreta spår i undertaket, vilket syns tydligt mellan plattorna.

För en mer distinkt design kan du välja Ecophon Master Eg som har svart- och vitmålade kanter, utseendet blir ”flytande” i lokalen. Dessa takplattor är demonterbara. Ett annat alternativ som passar i högljudda miljöer är Ecophon Master Rigid, som har ett slagtåligt ytskikt. Detta tak kan kompletteras med Ecophon Extra Bass som är en tilläggsabsorbent. Detta ger en större absorption av lågfrekventa ljud, och en ökad talarkomfort i rummet.

 

Vikten av god ljudabsorption

Att arbeta för en god rumsakustik är en absolut nödvändighet i många rumsmiljöer. Allakustik.se har ett stort utbud av produkter som gör det möjligt att absorbera störande ljud och skapa en vacker och trivsam innemiljö. Det finns många alternativ för den som vill limma undertaksplattor, som på ett effektivt sätt absorberar ljud och minskar rummets efterklang.

 

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov