Vad är akustik? Vi reder ut alla frågetecken

Chansen är stor att du kommit över begreppet akustik. Men vad innebär det egentligen? Det tänkte vi försöka reda ut i denna artikel. Vi berättar bl.a. mer om vad akustik är, varför det är så viktigt samt hur du går tillväga för att skapa en bra akustik i ditt hem eller på din arbetsplats.

 

Innehåll

 • Vad är akustik?
 • Bra respektive dålig akustik
 • Varför är akustiken viktig?
 • Hur vet man om akustiken är bra eller dålig?
 • Så kan man förbättra ljudmiljön inomhus
 • Ta hjälp av Allakustik

 

Vad är akustik?  

Ordet akustik härstammar från grekiska och handlar i korta drag om läran om ljud. Med andra ord hur ljud skapas, hur det breder ut sig och hur det påverkar oss människor.

 

Ljudet uppkommer av små vibrationer

Allt ljud skapas av små vibrationer som sedermera blir till ljudvågor. Det är dessa ljudvågor som skapar en tryckskillnad i våra öron och gör så att vi människor kan uppfatta olika ljud. Det är även dessa vågor som gör att ljudet breder ut sig i ett rum.

För att lära dig ännu mer om ljud och ljudvågor rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel om ljudets egenskaper.

 

Bra respektive dålig akustik

När man idag pratar om akustik så fokuserar man inte lika mycket på läran om ljud. Istället brukar man resonera kring bra och dålig akustik.

Med en bra akustik menar man utrymmen, exempelvis i hemmet eller på arbetsplatsen, där ljudnivån är behaglig. Något som mer konkret innebär att ljudnivån inte är för hög och att det inte finns något efterklang/eko.

Som du säkerligen har listat ut vid det här laget så innebär dålig akustik det motsatta, d.v.s. en hög ljudnivå med mycket efterklang.

 

Varför är akustiken viktig?

Det finns många goda anledningar till varför det är så viktigt att försöka uppnå en bra akustik i såväl hemmet som på arbetsplatsen. Som exempel kan dålig akustik leda till allvarliga hälsorisker i form av:

 • Ökad stress
 • Försämrad koncentrationsförmåga
 • Ökad trötthet
 • Ständig huvudvärk
 • Förhöjt blodtryck

…för att bara nämna några.

Vill du lära dig ännu mer om dessa potentiella risker, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel där vi berättar hur ljud påverkar hälsan.

Gäller det arbetsplatser så har dessutom arbetsgivaren ett ansvar att säkerställa en god akustik. Något som du kan läsa mer om i vår artikel ”Vad säger Arbetsmiljöverket om buller?”.   

 

Hur vet man om akustiken är bra eller dålig?

Om du upplever någon av ovanstående problem, antingen i hemmet eller på arbetsplatsen, kan det vara tecken på att akustiken är dålig. För att vara helt säker måste man däremot genomföra en ljudmätning för att se om ljudnivån är skadlig.

 

Så kan man förbättra ljudmiljön inomhus

Som tur är finns det många saker man kan göra för att förbättra ljudmiljön inomhus. Allra vanligast är att man monterar akustiktak, vägghängda ljudabsorbenter eller ljuddämpande skärmväggar.

Beroende på lokalernas förutsättningar och dina behov kan vissa lösningar vara bättre lämpade än andra. För att lära dig mer om de olika lösningarna och var de kan passa, kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar:

Du hittar ännu fler hjälpsamma artiklar i vår kunskapsbank.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du behöver hjälp med att dämpa ljudnivåerna i hemmet eller på arbetsplatsen, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi erbjuder lösningar från marknadens ledande varumärken och har möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från valet av lösning till beställning och montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov