5 tips vid köp av ljudabsorbenter till biorum

Är du i färd med att bygga ett biorum och planerar därför att köpa ljudabsorbenter som dämpar ljudnivåerna? Då har du hamnat helt rätt. Vi tänkte nämligen dela med oss av våra bästa tips och råd när du ska inhandla absorbenter till biorummet.

 

Så fixar du rätt ljudabsorbenter till biorummet

Det finns en hel del att tänka på för att få till det perfekta biorummet, både vad gäller tekniken och ljudabsorptionen. I denna artikel tänkte vi fokusera på det sistnämnda – hur du skapar en trivsam upplevelse med en lagom ljudnivå.

Nedanför hittar du våra bästa tips och råd att ta hänsyn till när du ska inhandla ljudabsorbenter till biorummet:

 

1. Utgå ifrån rummets förutsättningar

Inget rum är det andra likt. Därför har det också olika förutsättningar och behov. Några av de främsta faktorerna som påverkar valet och antalet ljudabsorbenter är rummets storlek och proportioner.

 

2. Ta med högtalarna i beräkningen

Det är däremot inte rummets förutsättningar som styr, utan även var i rummet som du placerar högtalarna. Det mest optimala är att placera högtalarna så att de spelar mot en kortvägg. Resterande enheter som center- och fronthögtalare bör placeras i en cirkel mot den plats där du kommer att sitta och kolla på filmduken.

De allra flesta placerar även högtalarna på ett liknande sätt, vilken i sin tur underlättar placeringen av ljudabsorbenterna.

 

3. Börja planera var du ska placera absorbenterna

Nästa steg är att börja planera var du ska placera absorbenterna. Först och främst så behöver du absorbenter längst väggarnas långsidor. Beroende på rummets och absorbenternas storlek kan antalet absorbenter variera. Vanligtvis kan det krävas mellan 1–5 stycken per långsida.

Därutöver bör du även placera en eller flera absorbenter på den bakre väggen, d.v.s. på kortsidan på motsatt sida som filmduken. Även på den kortsida som filmduken och fronthögtalarna befinner sig på ska förses med absorbenter.

 

4. Tänk på absorbenternas utseende 

När du väl har tänkt ut var absorbenterna ska sitta, är det dags att börja fundera på hur du vill att de ska se ut. Numera finns det ljudabsorbenter i en mängd olika färger, tjocklekar och utföranden. Möjligheterna är näst intill oändliga!

 

5. Tänk på absorbenternas storlek

Som tidigare nämnts är det viktigt att du tar hänsyn till rummets storlek och proportioner vid valet av absorbenter. Är rummet jättestort så vill du inte använda för små absorbenter. Detsamma gäller såklart om rummet är väldigt litet. Ha detta i åtanke.

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad du ska tänka på när du ska inhandla ljudabsorbenter till biorummet!

 

Ta hjälp av Allakustik

Hos oss på Allakustik hittar du ett av marknadens största utbud av ljudabsorbenter. I vår webbshop och i våra butiker hittar du allt du kan tänkas behöva för att skapa en trevlig akustik i biorummet.

Givetvis har vi även möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från valet av material till beställning och montage.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov