3 tips för ljuddämpning i korridorer

Det är inte ovanligt att det uppstår buller och höga ljudnivåer i korridorer. Vare sig det gäller i en skola, en offentlig miljö eller ett kontor. Låt oss därför berätta mer om hur du kan gå tillväga för att lyckas med ljuddämpning i korridorerna.

 

Innehåll 

  • Korridorer ger upphov till höga ljud
  • Risker förenade med dessa problem
  • Så lyckas du med ljuddämpning i korridorer
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Korridorer ger upphov till höga ljud

Som nämnts inledningsvis är det inte ovanligt att det uppstår buller och höga ljudnivåer i korridorer. Något som har att göra med dess utformning. I och med att de oftast är väldigt trånga, långa och består av hårda material, skapas goda förutsättningar för ljudet att studsa. Det är också detta studsande som gör att ljudnivåerna blir så pass höga.

Problemen med korridorerna är vanligt förekommande i en mängd olika miljöer. Allra värst är det kanske i skolor, där korridorerna oftast blir en naturlig plats för barnen och ungdomarna att vara på.

Liknande problem kan även finnas på andra arbetsplatser och i offentliga miljöer. Faktum är dessutom att det finns många potentiella risker med dessa problem.

 

Risker förenade med dessa problem

Att bli utsatt för förhöjda ljudnivåer kan medföra allvarliga risker för såväl barn som vuxna. Om man vistas i sådana miljöer under en längre tid krävs det inte heller att ljudnivåerna är jättehöga för att medföra hälsorisker.

Redan vid låga nivåer kan det resultera i problematik såsom sömn- och koncentrationssvårigheter, kontinuerlig huvudvärk, ljudkänslighet och mycket mer. I allra värsta fall kan det leda till hörselskador och andra allvarliga besvär.

För att lära dig ännu mer om de potentiella riskerna, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

 Så lyckas du med ljuddämpning i korridorer

Nu när du har en djupare förståelse för problametiken och riskerna i dessa miljöer, tänkte vi berätta mer om hur du lyckas med ljuddämpning i dessa.

 

1. Akustiktak – ett måste  

Akustiktak är det allra bästa sättet att sänka ljudnivåerna i korridorer. Genom att montera ett sådant tak får du en stor absorberande yta som effektivt upptar och minskar buller och oönskade ljud.

Förutom de goda ljudabsorberande egenskaperna kan dessa tak fås i en mängd olika material och utföranden, vilket medför att de kan ackompanjera lokalernas övriga inredning och visuella identitet.

 

2. Komplettera med väggabsorbenter

Förutom akustiktak kan det även vara fördelaktigt att komplettera med väggabsorbenter. Det är nämligen inte enbart i taket som ljudet kan studsa, utan även på väggarna. Likt taken är väggabsorbenterna tillverkade av ljudabsorberande material som minskar ljudnivåerna i korridorerna.

 

3. Inred med mjuka material

Något annat du kan göra är att inreda med mycket mjuka material, då även dessa absorberar oönskade ljud. Det kan handla om allt ifrån gardiner och andra textilier till fåtöljer och liknande.

 

Ta hjälp av Allakustik

Upplever du problem med höga ljudnivåer i korridorerna på din arbetsplats och önskar att få bukt med dessa? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov