Vad säger Arbetsmiljöverket om buller?

Att vistas i en miljö där du ständigt utsätts för en för hög ljudvolym eller buller är mycket allvarligt. I vissa situationer behöver du inte vara medveten om att du utsätts för höga ljud utan detta kommer ge utslag på din kropp senare i livet.

Det är många lokaler och arbetsplatser som utsätts för höga ljud, det kan vara allt från maskiner, musik, skrivare eller en bilväg. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om buller och högljudda lokaler innehåller regler när det kommer till just detta. I varje lokal finns det krav för olika bullernivåer.

 

Krav som gäller hela tiden

Något som gäller på alla arbetsplatser är att arbetsgivare ska utsätta sina medarbetare för så lite buller som möjligen går. En arbetsgivare ska alltid ha som mål att utsätta sina medarbetare för så lite buller som möjligt.

Arbetsgivaren ska alltid undersöka och bedöma situationen utifrån ett bullerperspektiv. Hen ska bedöma vilka risker det kan finnas för att medarbetarna ska utsättas och skadas av ett för bullrigt rum. Om det finns misstankar så ska mätningar göras för att säkerhetsställa arbetsplatsens hälsa. Dessa mätningar ska genomföras regelbundet och av en erfaren person.

Om en medarbetare uttrycker ett missnöje kring ljudvolymen i ett rum ska detta tas på allvar. Det kan handla om en person som redan har någon form av hörselskada, är gravid eller är stressad. En arbetsgivare ska då försöka sänka bullernivån på arbetsplatsen och sedan erbjuda hörselskydd. Detta kan du läsa vidare om i arbetsmiljöverkets föreskrifter.

 

Olika gränser i olika rum 

Vart den exakta gränsen går för buller skiljer sig väldigt olika beroende på vilken lokal vi pratar om. Inne på ett gym får volymen vara högre än inne på ett kontor. Du ska dock komma ihåg att kroppen vänjer sig snabbt med buller och oljud och kan resultera i allvarliga skador såsom stress, högt blodtryck eller migrän.

Om du som anställd upplever att din arbetsplats är för bullrig ska du genast ta upp detta med din arbetsgivare, vilken är skyldig att försöka komma fram till en lösning. Som arbetsgivare bör du ta denna problematik på största allvar och snabbt ta adekvata åtgärder!

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska ljudnivåerna på din arbetsplats på ett effektivt sätt, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov