5 tips för en bättre ljudmiljö i förskolan

Höga ljudnivåer och buller kan leda till många negativa hälsokonsekvenser. Förskole medarbetare tillhör en av yrkesgrupper som utsätt för just detta – höga ljudnivåer. Vi tänkte därför berätta mer om varför det är så viktigt att få bukt med detta problem, samt dela med oss av tips på hur man kan skapa en bättre ljudmiljö i förskolan. 

Innehåll 

  • Vikten av en bra ljudmiljö
  • Så kan man förbättra ljudmiljön i förskolan
  • Ta hjälp av Allakustik

Vikten av en bra ljudmiljö 

Som nämnts inledningsvis kan höga ljudnivåer leda till många negativa hälsokonsekvenser. En av de allra vanligaste konsekvenserna är vad som brukar kallas ljudstress och ljudtrötthet. Något som medför att man får svårt att hantera ”vanliga ljud”. Har man drabbats av denna stress och trötthet kan så banala saker som att titta på TV eller lyssna på musik vara svårt.

Andra negativa konsekvenser är försämrad koncentrationsförmåga, ökad trötthet och huvudvärk för att bara nämna några. Vill du lära dig mer om ljudets negativa konsekvenser, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Med tanke på att man är så pass utsatt för höga ljudnivåer och buller i förskolan, är det därför av största vikt att man tar alla åtgärder man kan för att minska dessa. Någonting som gynnar både lärare och barn!

Så kan man förbättra ljudmiljön i förskolan 

Det finns många åtgärder man kan ta för att förbättra ljudmiljön i förskolan. Vissa är enkla medan andra är mer komplexa. Nedan delar vi med oss av fem tips som du och dina kollegor kan använda för att minska ljudnivåerna på just er förskola:

Tips #1 – Använd tassar på möbel- och stolsben

Att använda mjuka tassar på stolsbenen kan verka som en självklarhet. Det är däremot långt ifrån alla förskolor som använder sig av möbeltassar. Även om man gör det är chansen stor att det endast görs på vissa platser och på vissa möbler.

Se till att använda mjuka stora tassar på alla stolar och möblemang. På så sätt minskar ni de höga och obehagliga ljuden som kan uppstå när de skrapar i golvet. En enkel men effektiv lösning för att minska oljuden!

Tips #2 – Använd mjuka och lätta klossar 

Förskolan är en plats för lek och bus. Hårda byggklossar och andra leksaker som slår mot golvet bidrar däremot till en förhöjd ljudnivå. Ett tips är därför att istället använda mjuka klossar och andra liknande leksaker.

Tips #3 – Använd ljuddämpande skärmar

I många förskolor är det vanligt att man har stora öppna rum som är innehåller allt ifrån bygghörnor till pärlbänkar och allt däremellan. Någonting som resulterar i att många barn leker på samma ställe och därigenom blir också ljudnivån naturligtvis hög.

För att minska de höga ljudnivåerna kan ni använda er av ljuddämpande skärmar, exempelvis för att skärma av de olika lekstationerna. Det förhindrar nämligen att ljuden studsar runt i rummet i samma utsträckning.

Tips #4 – Inred med textilier

Ett av de mest ljuddämpande materialen (som inte är tillverkade för ändamålet) är textilier. För att minska ljudnivåerna på enkelt och effektivt sätt, kan ni därför inreda förskolan med så mycket textilier som möjligt – gardiner, filtar, kuddar och liknande.

Tips #5 – Använd ljuddämpande undertak 

Sist men inte minst skulle vi vilja tipsa er om att låta montera ett ljuddämpande undertak i förskolan. Med hjälp av ett undertak absorberas och minskar de höga ljudnivåerna och bullret avsevärt.  

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill veta mer om hur du kan förbättra ljudmiljön i förskolan, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just er verksamhet!

Vi erbjuder ett stort utbud av ljudabsorberande skärmar, väggabsorbenter och undertak som skapar en bättre ljudmiljö. Självfallet hjälper vi dig genom hela processen – från att hitta rätt lösning till montage.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller också är redo att förbättra ljudmiljön i förskolan, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov