Därför vill du montera ljudabsorbenter i taket

Vi har vid flertalet tillfällen rekommenderat olika typer av ljuddämpande lösningar för takmontering. I den här artikeln tänkte vi därför fokusera på varför du vill montera dina ljudabsorbenter i taket.  

Därför rekommenderar vi ljudabsorbenter i taket

Har du någonsin funderat över varför du bör montera dina ljudabsorbenter i taket? Det mesta av ljudet färdas ju horisontellt och därmed borde väl absorbenterna göra mest effekt av att monteras på väggarna, eller?

Riktigt så enkelt är det inte, och som tur är skapar det dessutom större möjligheter!

Anledningen till varför du bör montera dina ljudabsorbenter i taket är för att taket ofta är lokalens största sammanhängande yta. De bästa möjligheterna att reglera och förbättra akustiken är därmed genom att arbeta med ljuddämpande taklösningar.

Välj dina takabsorberande lösningar

När du vill skapa bättre ljudmiljöer med hjälp av taket finns det egentligen tre olika lösningar som du kan använda dig av: 

  • Nedpendlat undertak
  • Fastmonterade ljudabsorbent
  • Frihängande ljudabsorbenter

Nedpendlat undertak

Ett nedpendlat undertak monteras nedsänkt från lokalens redan befintliga innertak med hjälp av ett bärverk. Du får med andra ord ett nytt undertak med en lägre takhöjd. Utseendemässigt är möjligheterna i princip oändliga.   

Detta är ett mycket fördelaktigt och effektivt alternativ som monteras framförallt i butikslokaler, kontorsytor och korridorer.

Läs mer om nedpendlade undertak. 

Fastmonterade ljudabsorbenter

Precis som namnet antyder så monteras denna typ av ljudabsorbenter direkt i lokalens befintliga innertak. Dessa absorbenter är diskreta takdetaljer som passar lika bra i det privata hemmet som i offentliga byggnader.

Läs mer om effektiva takabsorbenter.

Frihängande ljudabsorbenter

Vi skulle nästan kunna beskriva de frihängande ljudabsorbenterna som en kombination av ett nedpendlat undertak och fastmonterade ljudabsorbenter.

Frihängande ljudabsorbenter är nämligen karaktäristiska och lekfulla detaljer som passar i vilka lokaler som helst. 

Avslutningsvis

Där har du det, varför du bör montera dina ljudabsorbenter i taket, samt vilka alternativ du kan välja mellan.

Om du vill läsa ännu mer om effektiva akustiklösningar kan du med fördel spana in vår kunskapsbank. Där delar vi med oss av hjälpsamma tips och råd så att du kan skapa en trivsam akustikmiljö.  

Ta hjälp av Allakustik

Om du önskar professionell hjälp med ditt rastertak kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi utgår från dina behov och lokalens förutsättningar för att kunna skapa den bästa undertakslösningen för dig.

När du vänder dig till oss har du självklart möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker hittar du alla komponenter som behövs för att själv skapa en tilltalande ljudmiljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Självklart kan vi även ta hand om hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov