Så väljer du rätt bärverk till undertak

Att investera i ett undertak med ljudabsorberande plattor innebär många fördelar. För att installationen ska gå smidigt och slutresultatet ska bli tillfredsställande, gäller det dock att man väljer rätt bärverk. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de olika bärverk som finns att tillgå på marknaden.

Olika typer av bärverk till undertak

När det kommer till bärverk brukar man dela in dem i tre olika kategorier. Själva grunden i samtliga verk är däremot densamma. Det som framförallt skiljer dem åt är att plattorna/profilerna har olika kanter.

Till de tre kategorierna hör:

  • Synliga bärverk
  • Delvis dolda bärverk
  • Dolda bärverk

Synliga bärverk

Precis som namnet antyder är dessa verk synliga i den mening att profilerna monteras i nivå med underkant av takplattorna. Att använda sig av denna typ av bärverk är dels ekonomiskt samtidigt som det bidrar till ett strukturerat uttryck. Det förstärker även rummets naturliga form, vilket bl.a. brukar uppskattas på skolor och i offentliga miljöer.

En annan fördel med synliga bärverk är att dem frigör viktig yta bakom takplattorna. I majoriteten av fallen är det ju nämligen inte bara plattor som ska installeras. Det måste även vara tillräckligt med plats för elinstallationer som lampor och projektorer. Även ventilation och andra rör ska många gånger få plats bakom plattorna.

Delvis dolda bärverk

Likt ovanstående modell sticker även profilerna i de delvis dolda bärverken ner nedanför takplattorna. De är däremot något indragna från ytan, vilket gör att det skapas en skuggeffekt mellan takskivorna. Bärverk av denna typ används framförallt för att skapa ett unikt uttryck som passar in med lokalernas stil och arkitektur.

Exempelvis kan man välja att beställa profiler i olika färger för att ackompanjera rummets möbler, accentfärger eller stil. Verk av denna typ skapar även ett intressant djup och ny dimension till utrymmet.

Dolda bärverk 

Vill du däremot skapa ett mer sömnlöst och stilrent uttryck, kan du med fördel använda dig av undertakslösningar med dolda bärverk. Profilerna på dessa verk är dolda av takplattorna, vilket skapar ett nästintill skarvfritt utseende.

Så monterar du bärverk till undertak

Har du redan inhandlat ett undertak men är osäker på hur det ska monteras? Då kan du med fördel kolla in vår kategori Gör det själv, där vi sammanställt en komplett videoguide innehållandes allt du behöver veta för att planera och montera ditt tak så att det blir estetiskt tilltalande.

Ta hjälp av Allakustik

Om du är osäker på vilken bärverkslösning som bäst uppfyller dina behov och passar i dina lokaler, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop har du möjlighet att beställa såväl bärverk som ljudabsorberande plattor. Du har också möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i Stockholm och Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov