Köpa undertak – 6 tips till ett lyckat resultat

Planerar du att köpa undertak men är osäker på vad du bör tänka på? Då är det här helt rätt artikel för dig! Med hjälp av våra konkreta tips på vad du bör tänka på när du ska köpa undertak kommer resultatet bli mycket lyckat!

Det bör du tänka på vid köp av undertak

 1. Ta en titt på taket som helhet
  Innan du ska köpa undertak bör du kontrollera skicket på taket som helhet. Eftersom takets konstruktion hänger ihop som en helhet kan ett litet fel ha stor påverkan på resten av byggnaden. Börja med att gå upp på kallvinden för att se så att det inte finns någon fukt eller mikrobiologisk tillväxt. Därefter kontrollerar du yttertakets utsida. Ventilation, vinklar och rännor ska vara fria från växter och skräp.
 1. Hur ska undertaket se ut?
  Förhoppningsvis mår taket som helhet väldigt bra och du behöver inte åtgärda något. Då är det dags för dig att börja fundera över vilket utseende du vill ha på ditt nya undertak. Vissa kanske inte lägger så stor vikt vid detta, men till skillnad från alla andra ytor i ett rum så kommer taket att förbli orört en mycket lång tid framöver. Att välja utseende på sitt undertak har för övrigt en stor inverkan på rummet som helhet. Bestäm därför om det ska vara modernt och slätt utan skarvar, eller om du önskar ett med mer struktur. 
 1. Tänk på detaljerna
  För att optimera undertaket måste man komma ihåg detaljerna! Stilrena övergångar, rätt färg, belysning, taklister, takrosetter eller kanske stuckaturer? Om du inhandlar dessa i samband med det att du ska köpa undertaket kan du ha tur och få ett bättre pris. 
 1. Vikten av att välja rätt material
  Även om utseendet är mycket viktigt och har en avgörande roll för rummets estetiska helhet så bör du lägga störst vikt vid att bestämma vilket material ditt undertak ska ha. Ett undertak kan nämligen ha många materiella fördelar och är ofta direkt avgörande för kvaliteten på inomhusklimatet. De flesta av oss tillbringar dessutom runt 90% av sin tid inomhus, vilket ställer höga krav på att inomhusmiljön bidrar till vårat välmående.Förutom att ett undertak kan isolera mot värme och kyla och därmed bidra till en behaglig inomhustemperatur, skydda mot fukt, avdunstning och lufttryck kan det även ha ljudabsorberande egenskaper. I vår tidigare artikel Olika typer av undertaksskivor kan du läsa mer om undertaksskivor i olika material och dess fördelaktiga egenskaper. 
 1. Montera själv eller anlita entreprenör?
  Visst finns det många duktiga hemmasnickare som klarar av att köpa undertak och montera det på egen hand. Däremot bör man vara medveten om att det kan vara ett tidskrävande arbete som förtjänar både planering och omsorg. Att anlita en entreprenör kan vara väl spenderade pengar. Speciellt om det är så att man saknar både erfarenhet och kunskap, inte har tillgång till rätt verktyg eller har möjlighet att lägga ner den tiden som krävs. 
 1. Att välja en kunnig takmontör
  Så vad ska man då tänka på när man anlitar en takmontör? Självklart att entreprenören är auktoriserad med yrkesbevis som bekräftar att montörerna har den kunskap som krävs. Det kan även vara bra att kontrollera referenser och vilka garantier som gäller på arbetet. I vår tidigare artikel Undertaksmontör – så väljer du rätt berättar vi mer utförligt om vad du bör tänka på innan du anlitar en takmontör.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill ha hjälp att köpa undertak som har de rätta egenskaperna kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov