Undertak och innertak – vad skiljer dem åt?

Kanske har du inte funderat så mycket över vad det är för sorts tak du har hängandes ovanför huvudet, men det borde du. Miljön i rummet påverkas nämligen mycket beroende på rummets undertak eller innertak. I den här artikeln berättar vi mer!

 

Undertak och innertak

Om du tidigare var en av dem som inte funderat så mycket på inner- och undertak kommer det kanske att förändras efter att du läst färdigt. Det finns nämligen ett par saker som skiljer de två taken åt.

Gemensamt för alla undertak och innertak är att de ofta monteras direkt på bjälklagskonstruktionen och därmed bidrar till den estetiska upplevelsen i rummet. Båda taken döljer ventilation, kablage, installationer och liknande, men ungefär där tar likheterna slut.

Den stora skillnaden är att taken har olika förutsättningar och funktionskrav. Ett undertak är en fristående byggdel och ska uppfylla särskilda funktioner. Innertaket ses istället som ett beklädnadsskikt och är en del av tak- eller bjälklagskonstruktionen med huvudsyfte att skapa underlag för exempelvis målning.

 

Mer om undertak

Det finns flera anledningar till varför man vill montera ett undertak. Bland annat för att skapa en bra ljudmiljö med hjälp av ljudabsorbenter eller akustikplattor. Ett undertak fungerar dessutom som en skyddande barriär mot värme och brand. På så sätt skyddas alla installationer, kablage och ventilationskanaler som döljs bakom taket, samt våningen ovanför.

Undertaket är ett bärverk som monteras nedsänkt från bjälklagskonstruktionen eller innertaket. På så sätt skapas det ett mellanrum till undertaket vilket gör det enkelt att skapa eller dölja olika nivåskillnader, samt att installera exempelvis integrerad eller dold belysning.

Det finns flera olika varianter på undertak. Bland annat akustikskivor, gipsskivor, metalltak och träullsskivor. För den som är intresserad av något utöver det vanliga kan man dessutom välja plattor i glas, plastmaterial, glasull eller stenull.

Läs mer: Olika typer av undertaksskivor

 

Mer om innertak

Som vi varit inne på tidigare har innertaket till huvudsyfte att skapa ett underlag för exempelvis målning. Till skillnad från ett undertak uppfyller innertaket inga större funktioner förutom det estetiska.

Ett innertak består ofta av gips, papp eller trä och kan exempelvis se ut som rustika bjälklag, moderna skivkonstruktioner eller effektfulla krökta valv.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Är du intresserad av marknadens bästa helhetslösning för just ditt inner- eller undertak? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i såväl Stockholm som Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov