Välj rätt undertak till ditt kontor med Ecophon Master A

Ett rum kan ha många olika förutsättningar och därmed olika krav som ställs på undertak. För att skapa god akustik och en konstruktiv arbetsmiljö går det att välja mellan särskilt anpassade undertak, som har en mängd olika konfigurationsmöjligheter. Hit hör Ecophon Master A, ett undertak som ligger i framkanten vad gäller innovation för akustiskt krävande miljöer.


Absorptionsklass A

I en kontorsmiljö kan ekande lokaler ge försämrat resultat i verksamheten och ökad sjukfrånvaro. Att ständigt sitta i höga ljudnivåer och lyssna på högt tal, fotsteg, skrapande möbler och andra ljud som ekar mellan väggarna försämrar koncentrationsförmågan och kan i värsta fall leda till tinnitus. När nytt undertak ska installeras är det viktigt att utgå från lokalens och verksamhetens behov, och välja en produkt som ger utmärkt ljudabsorption och god taluppfattbarhet. Då är Ecophon Master A ett gott alternativ, då detta undertak erbjuder tak i absorptionsklass A.

I det medföljande produktbladet kan du läsa mer om Ecophon Master A och dess många fördelar i att skapa en god arbetsmiljö. Ljudabsorptionen hos varje undertak från Ecophon testas noggrant och klassificeras sedan enligt EN ISO 11654. Den praktiska ljudabsorptionsfaktorn ligger högt för olika ljudnivåer vilket visas i akustikspecifikationen. Absorptionsklasserna har beteckningar från A till E, där den högsta ljudabsorptionen finns i klass A. En viktig kunskap i sammanhanget är att absorptionskoefficienter och brandegenskaper kan försämras om du som verksamhetsägare väljer att måla om absorbenterna i undertaket.

 

Ytskikt med optimal ljudabsorption

Ecophon Master A har ett särskilt ljudabsorberande ytskikt, Akutex FT. Detta ytskikt verkar i kombination med en glasullskärna för att skapa en högklassig absorption av oönskade ljud. Via teknisk utveckling har porstorleken minskats i senare versioner, vilket gör undertaket mer smutsavvisande och enkelt att rengöra. Samtidigt som porstorleken har minskats betydligt i jämförelse med tidigare produkter har antalet porer fördubblats, vilket bibehåller den överlägsna akustiska förmågan hos Ecophon Master A. Detta undertak kommer i en mängd olika kulörer, vilket gör det enkelt att hitta rätt undertak till kontorsverksamheten.


Hög brandsäkerhet

För de anställdas säkerhet krävs det att brandkraven för undertaket möts. Det går att hitta detaljerade krav kring detta i nationella byggförordningar. Två krav är obligatoriska i alla lokaler. Det första kravet innebär att undertak inte får utveckla stora mängder brandgas eller värme. Taket måste därför bestå av ett ytskikt och material som uppfyller Euroclass B-s1, d0. Det andra kravet säger att undertaket inte får falla ner under det tidiga skedet i branden, då räddningsoperationer och utrymning fortfarande pågår. För att detta krav ska kunna uppfyllas behöver undertaket ha förmågan att motstå värmeexponering som ligger på ungefär 300 grader Celsius.

Undertaket Ecophon Master A har genomgått provningar i olika materialklasser, för att se hur material och produkter bidrar till det tidiga skedet i branden vad gäller flamspridning, antändning, rökutveckling, värmeutveckling och nedfall av brinnande material och droppar. Provningar för materialklass utförs i mellanstor och liten skala. Brandprovningsmetoderna är anpassade så att de simulerar olika faser i branden. De ytbeklädnader som används i undertak som Ecophon Master A provas med brandkällor som representerar faserna i en brand. Hos allakustik.se hittar du Ecophon Master A och andra brandsäkra produkter. Därmed kan du känna dig trygg med att undertak från allakustik.se uppfyller alla bestämmelser i händelse av en brand i byggnaden.

 

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov