Innertak – så väljer du rätt

Ett innertak fyller några mycket viktiga funktioner, oavsett om det är i kontorsbyggnaden, industrilokalen eller bostaden. Men vilket innertak passar egentligen bäst i vilken lokal? Det reder vi ut i den här artikeln!

 

Vad ska man tänka på när man väljer innertak?

När det kommer till just innertak kan det vara mycket att tänkta på. Dels har utseendeaspekten självklart en avgörande roll då innertaket ska matcha både lokalens stil och ens egna preferenser. Utöver det har olika innertak även olika egenskaper som man bör ta i beaktning.

Nedan går vi igenom de tre viktigaste egenskaperna som du bör tänka på när du väljer innertak.

  1. Lokalens akustik – Fundera över hur lokalen ser ut, vilka material som finns i den och vad den ska användas till. Allt detta påverkar nämligen ljudmiljön och därigenom hur vi mår när vi vistas i lokalen. Exempelvis kan akustiken bli mycket dåligt i lokaler med högt i tak, där det rör sig mycket människor och i lokaler med många hårda och kala ytor. Att man ser till att skapa en trivsam ljumiljö är en mycket viktig fråga för såväl kontorslokaler, industrilokaler men självklart även i bostäder.
  2. Brandklassat – Att välja ett brandklassat innertak innebär att taket hjälper till att fördröja brandförloppet så länge som möjligt. Om brand bryter ut i en lokal som har ett brandbeständigt innertak skapas en skyddande barriär mot både gaser och värme. Genom att göra ett medvetet produktval kan man alltså skydda såväl människor som närliggande utrymmen och installationer från brandfara. Självklart är detta en egenskap som innertaken i alla lokaler bör ha, men kanske framförallt i lokaler som innehåller brandfarliga ämnen, där det vistas mycket människor eller i byggnader med många våningar.
  3. Fukttåligt – Ett innertak som står emot fukt minskar inte bara riskerna för fukt- och mögelskador utan tål även att rengöras bättre än andra innertak. Detta är nästan ett måste i lokaler med hög luftfuktighet.

 

Våra material och produkter

När det kommer till olika innertakslösningar så finns det framförallt fyra olika material som vi på Allakustik brukar använda oss av. Dessa är:

  • Akustikskivor
  • Gipsskivor
  • Metalltak
  • Träullsskivor

Akustikskivor – En av de vanligaste produkterna som vi arbetar med när det gäller lokaler där det vistas många personer samtidigt. Akustikskivorna har nämligen mycket goda egenskaper. Dels är de är enkla att rengöra, fukttåliga, brandtestade och dessutom rekommenderas de av Astma och Allergiförbundet. Deras huvudsakliga syfte är dock att fungera som effektiva ljudabsorbenter och skapa en behaglig akustik i rummet.

Gipsskivor – Ett mycket slitstarkt och ljudabsorberande material som även är lätt att hålla efter. Kanske är det just det som gör att många väljer just gipsskivor som innertak i sina bostäder?

Metalltak – Ett mycket exklusivt takval som vi vanligen ser i butiker och restauranger. Metalltak är mycket hållbara och enkla att hålla efter, dessutom lämpar de sig att använda såväl inom- och utomhus.

Träullsskivor – Ett material med såväl ljudabsorberande, fukttåliga och brandbeständiga egenskaper. Något som gör att de lämpar sig i alla typer av lokaler.

Om du vill veta ännu mer om deras egenskaper kan du spana in vår tidigare artikel: Olika typer av undertaksskivor. 

 

Våra material och produkter

Som vi redan varit inne på så är utseendeaspekten många gånger en viktig och avgörande faktor när det kommer till att välja innertak. Vi tänker därför nämna några av de starkaste trenderna just nu.

  • Belysning – Allt fler väljer att installera belysning i sitt innertak. Den främsta anledningen är att man på så sätt kan skapa ett mer naturligt ljusflöde, samtidigt som man inte behöver köpa några hängande armaturer. Något som gör sig precis lika bra på kontoret och restaurangen som i sekelskiftesvillan eller funkislägenheten.
  • Utsmyckningar blir allt mer populärt – Det har länge varit de släta och stilrena innertaken som dominerat våra inspirationsflöden. Exempelvis har vi sett många moderna nybyggnationer som står helt utan taklister. Denna avskalade trend utmanas nu av allt fler utsmyckande detaljer som vackra stuckaturer och kreativa takrosetter. 
  • Tak med färg – Även om vita innertak ännu är det vanligaste alternativet så ökar intresset för olika färgsättningar. Framförallt är det restauranger och butikslokaler som vågar uttrycka sig, men vi ser även att gråa, beigea och svarta toner blir allt vanligare i hemmen.

Passa på att inspireras av dessa 9 snygga innertak.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill veta mer om vilket innertak som passar just dina lokaler kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov