Allt om bärverk

I samband med att du ska lägga in ett undertak är det viktigt att du även tänker på själva bärverket för att du ska få ett så bra och stabilt resultat som möjligt.  Men det kan vara svårt att ha koll på alla termer och delar och därför har vi i den här artikeln valt att fokusera på bärverk.

 

Bärverk – vad är det?

Till att börja med kan det vara bra om du vet vad bärverk ens är för något. Ett bärverk är det bärande systemet som består av en stomme som utgörs av metalldelar. Den sätts ihop av pelare och reglar som tillsammans utgör stommen. Dessa olika komponenter utgör tillsammans det som kallas för ett bärverk.

Det kan placeras intill en vägg eller en takbjälke. De delas in i tre olika varianter vilka är synliga, delvis dolda och dolda bärverk. Den största skillnaden mellan de olika varianterna är att profilerna och plattorna har olika sorters kanter. Sedan kan även prislappen för de olika modellerna variera en hel del. Vanligtvis är synliga bärverk något billigare att installera i jämförelse med exempelvis dolda.

 

Så används bärverket

Bärverket är en mycket viktig del för att du ska få undertaksplattorna på plats. Därför är bärverket ett av de första stegen till att sätta ett undertak på plats. Bärverket skapar stabilitet, fixerar undertaket  och håller det på plats

 

Profiler

Vanligtvis utgörs ett bärverk av profiler, fästdon och upphängningsanordningar. Det har en huvudprofil som är bärande och stabiliseras av väggprofiler och tvärprofiler. Profilerna kommer i olika modeller och kan bestå av olika längder, tvärsnitt, ytskikt och kan vara olika breda.

Huvudprofiler sätts ner från det ovanliggande innertaket eller bjälklaget. Tvärprofilerna monteras eller vilar på huvudprofilerna och sammansätter bärprofilerna till ett sorts nätverk som undertaksplattorna därefter monteras i. Väggprofilerna består av L-formade profiler och skuggprofiler. De fästs längs med väggarna.

Sedan finns det även ventilationsprofiler som är vad det låter som eftersom de även ger ventilation eller jämnar ut trycket mellan det utrymme som finns mellan mellantaket och rummet. Sist men inte minst finns det integrerad profil, vilket är en bärprofil som innehar inbyggd belysning eller annan typ av elektronik.

 

Utformning efter undertak

För att välja rätt sorts bärverk behöver du utgå från den befintliga undertakskonstruktionen. Du behöver även tänka på om det ska finnas utrymme för exempelvis kablar, ventilation eller isolering.

Som vi nämnde tidigare i texten kan bärverken se olika ut beroende på hur synligt du vill att det ska vara. Men det som främst avgör utseendet är kanterna på undertaksskivorna. Undertaksplattornas kanter motsvarar alltså utformningen på bärverksprofilen. Ska undertaket bestå av ett fast montage använder man oftast ett bärvärk som består av profiler av stål. Men i andra fall kan man limma eller skruva fast undertaksskivorna direkt på underlaget.

Oftast kommer bärvärken i olika moduler, vilket gör det enkelt för dig att montera bärverket på plats. Det finns flera bra och tydliga instruktioner på hur du går tillväga för att montera ett bärverk. På Allakustik.se kan du läsa mer om bärverk och undertak.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Nu kan du allt om bärverk! För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov