Varför välja undertak med kant A?

När du ska installera undertak i ditt hem, i en skola eller allmänna utrymmen har du en lång rad olika alternativ att välja mellan. Undertak finns i många varianter, med möjlighet att välja färg, material, tillverkare och hållbarhetsgrad. Undertak har också olika kantutformningar, vilket ger olika utseenden rent estetiskt sett. Men att utformningen skiljer sig åt påverkar också hur undertaket ska monteras, och vilka bärverkskonstruktioner som krävs.

 

Varför finns det olika kanter?

En fråga som snabbt dyker upp är varför det överhuvudtaget behövs undertak med olika kantutformningar. Varför inte bara använda samma sorts kanter på alla undertak? Vilken kant som bör användas beror på vilka krav som ställs på undertaket. Du kanske behöver en låg konstruktionshöjd? Då är det bättre att använda kant B som har en fasad kant och som passar bra att montera i trapphus. Andra faktorer som kan inverka är om du vill ha ett synligt bärverk eller inte. Kant Dg har akustikskivor som döljer det mesta av bärverket, endast en liten spalt syns mellan skivorna i undertaket. Om du väljer denna kantform får du ett undertak som känns frihängande.

 

Fördelar med kant A

Undertak med kant A består av rakt skurna undertaksplattor. De bör monteras i synliga bärverk, där profilerna monteras i samma nivå som underktanten på takplattorna. Detta ger ett strukturerat intryck och en förstärkning av rummets naturliga form. Den här sortens tak passar bra i offentliga miljöer och skolor, det är den vanligaste och mest populära kantutformningen. Taket kan lätt demonteras vilket gör det enkelt att byta ut skadade partier eller byta färg på undertaket.

 

Hitta rätt undertak

Med ett vackert undertak kommer hela rummet till sin rätt, där utformningen bör baseras både på akustiska och estetiska behov. Oönskat buller måste begränsas så att rumsmiljön blir behaglig att vistas i, för att ge arbetsro och bra mående. Det finns ett stort utbud av undertakslösningar på marknaden, och modulära undertaksskivor är de mest populära. Detta beror på den överlägsna akustiken som kan uppnås med takskivor som har rätt kantutformning och bärsystem, samt de stora möjligheterna till anpassning efter lokalens behov.

Kantlösningen du väljer kan inkorporeras i rummet, där det går att skapa långa linjer som på ett vackert och estetiskt sätt går längs med undertaket. Om du föredrar en mer diskret utformning kan kantlösningen istället täcka bärverket, vilket ger ett helt annat visuellt intryck. Du kan på det här sättet använda dig av undertaket som ett element i rummets design, vilket påverkar känslan och dimensionerna i hela inomhusmiljön.

 

Olika bärsystem

För många är även ekonomin viktig i valet av undertak. Det mest ekonomiska alternativet för undertak är att låta bärverket vara synligt, vilket innebär att upphängningen syns. Det skapar ett strukturerat och enkelt undertak som följer och accentuerar rummets form. Du har här möjlighet att välja färg på bärverket. Ett vitt sådant skapar ett mer neutralt intryck. När du väljer undertak med kant A har du många kombinationsmöjligheter, där alla designelement fungerar perfekt tillsammans. På det sättet är det enkelt att skapa rätt känsla i rummet.

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I våra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov