Innertak för verkstad – så väljer du rätt 

I verkstäder förekommer det en mängd högljudda maskiner som riskerar att påverka medarbetarnas hälsa på ett negativt sätt. För att få bukt med överflödigt ljud kan man med fördel montera ett ljudabsorberande innertak, vilket däremot kan vara lättare sagt än gjort med tanke på den utmanande miljön. Här berättar vi mer hur du väljer rätt innertak till din verkstad!  

Buller och höga ljudnivåer – ett utbrett problem 

Som vi varit inne på inledningsvis förekommer det en mängd högljudda maskiner i verkstäder. Något som i kombination med de stora utrymmena skapar goda förutsättningar för oljud att uppstå.  

Vad många inte tänker på är att bullret och de höga ljudnivåerna kan vara skadliga för hälsan. Som exempel kan det leda till:  

  • Ökad stress 
  • Ökad trötthet 
  • Koncentrationssvårigheter 
  • Hörselnedsättning 
  • Återkommande huvudvärk 

För att bara nämna några… 

Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel där vi redogör för hur ljud påverkar hälsan. 

Detta gör buller och höga ljudnivåer till ett utbrett problem, inte minst i verkstäder. Ett problem som bör tas på största allvar och lösas så snabbt som möjligt! 

Ljudabsorberande innertak – ett effektivt sätt att minska buller 

För att få bukt med problemet kan man med fördel montera ett ljudabsorberande innertak, även kallade akustiktak, i verkstaden. Precis som namnet antyder är dessa tak tillverkade av speciella material som effektivt minskar höga ljudnivåer och bidrar till en behagligare ljudnivå.  

Att tänka på när man ska köpa innertak till en verkstad 

Att köpa ett akustiktak till en verkstad är däremot inte detsamma som att köpa ett tak till ett kontor. I verkstäder utsätts nämligen taket för stor yttre påverkan, vilket bl.a. innebär att det ställs helt andra krav på slitstyrka.  

Nedanför har vi samlat tre saker som är viktiga att tänka på när an ska köpa innertak till en verkstad: 

1. Kontrollera vilka regler och krav som gäller

Det allra första man bör göra är att kontrollera vilka regler och krav som gäller, exempelvis hur hög ljudnivån får vara som max samt om det finns några särskilda krav på brandsäkerhet och liknande. 

2. Se till att välja ett tak som lever upp till de regler och krav som måste följas

Nästa steg är givetvis att välja ett tak som klarar av att leva upp till alla de regler och krav som ställs på verkstäder.

3. Välj ett slittåligt material

Som vi varit inne på tidigare utsätts taken i verkstäder för stor yttre påverkan, varpå det gäller att välja ett material som klarar av att stå emot allt detta. Vi kan exempelvis rekommendera dig att spana in Träullits produkter. Även metalltak kan vara ett passande alternativ. 

Ta hjälp av Allakustik  

Om du är osäker på vilken lösning som passar dina lokaler kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig! 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov