Så väljer du rätt undertaksplattor

Att välja rätt undertak innebär många fördelar. Utöver det estetiska ändamålet så fyller det även en mer praktisk funktion. Men hur väljer man rätt? Det tänkte vi berätta mer om i denna artikel om undertaksplattor.

 

Undertaksplattor för ditt bärverk

Kärt barn har många namn, så även undertaksplattor. Ibland benämns det som undertaksskivor, bullerskivor, akustikskivor, akustikplattor och ljudabsorbenter. För att minska risken för förvirring kommer vi i denna artikel att endast kalla det för undertaksplattor.

Undertaksplattorna är anpassade för att enkelt kunna integreras med undertakets bärverk. Därför säljs de framförallt i tre olika standardmått, 600 x 600 mm, 600 x 1200 mm och 1200 x 1200 mm, så kallade modulmått. Beroende på om du vill att bärverken ska vara synliga, devis dolda eller helt dolda så kommer undertaksplattorna i tre olika kantprofiler,

De undertaksplattor som vi på Allakustik framförallt burkar använda oss av är:

  • Akustikskivor
  • Gipsskivor
  • Metalltak
  • Träullsskivor

Men det förekommer dessutom plattor i glas, plastmaterial, glasull och stenull. I vår tidigare artikel olika typer av undertaksskivor kan du läsa mer om just våra undertaksplattor.

Ett undertak kommer påverka intrycket i ett rum då det styr hur både ljus och ljud lägger sig. Det kan även påverka hur olika färger ses och vilka nyanser som framhävs. Det är med andra ord viktigt att välja rätt undertaksplattor till det specifika rummet.

Beroende på vad rummet har för funktion och vilken miljö rummet är i bör man välja material efter detta. Är det ett rum där många personer ska vistas på en och samma gång? Då bör akustikskivor användas. Vill man ha ett slitstarkt material är gipsskivor att rekommendera. Det är nödvändigtvis inte helt lätt att välja rätt. Därför kommer vi här nedan gå igenom hur man ska tänka när man väljer undertaksplattor.

 

Undertaksplattor – vilka ska man välja?

När det kommer till undertak finns det väldigt mycket man behöver ta ställning till. Inte bara ska det dölja kabeldragningar och ventilationsrör. Det ska även matcha den övriga känslan i lokalen. Det finns dessutom ytterligare en aspekt som många kanske glömmer bort, nämligen vilken inverkan taket har på rummets akustiska miljö. Vårt mål är därför att ditt tak ska vara en fröjd för både ögon, öron och hälsa.

Vill man satsa på ett snyggt och stilrent resultat eller är plattornas funktion det viktiga? Detta bör man ha klart för sig innan man väljer undertaksplattor. Ju tydligare bild du har av slutresultatet desto lättare kommer det vara att ta rätt beslut.

Beroende på om undertaksplattorna ska sitta i ett kontor, i en större matsal eller i ett litet rum kan det finnas olika önskemål för hur konstruktionen ska se ut. Välj bland olika färger, storlekar och material. Önskar du att skapa ett strukturerat uttryck som förstärker rummets naturliga form eller vill du hellre matcha en stilfull inredning med ett skarvlöst utseende? Vi har lösningarna för dina önskemål. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det utförandet och funktionerna som är bäst för just ditt utrymme.

hjälper vi dig med allt från olika designs till vilken/vilka funktioner som skulle passa bäst.

Kanske vill du främst fokusera på ett par undertaksplattor som kraftigt ska minska akustiken i högljudda och bullriga lokaler? Beroende på vilken sorts lokal de ska sitta i behöver du då tänka över vilken typ av undertaksplattor som passar ditt behov bäst. Exempelvis, om det är höga fukthalter i den tilltänkta lokalen, så som i en simhall, kan träullsskivor vara ett lämpligt val. Om plattorna däremot sitta utomhus så är kanske metalltak det bästa alternativet. Materialet och konstruktionen måste självklart också uppfylla kraven för brandsäkerhet.

Vill du veta mer om våra undertaksplattor kan du med fördel kolla in vår webbshop.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du är osäker på vilka undertaksplattor som bäst uppfyller dina behov och passar i dina lokaler, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

I vår webbshop har du möjlighet att beställa såväl bärverk som ljudabsorberande plattor. Du har också möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i Stockholm och Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov