Så väljer du rätt taksystem

Att investera i ett taksystem – det vill säga ett bärverk med tillhörande undertaksskivor – innebär många fördelar. Både ur ett estetiskt och hälsoperspektiv. Beroende på vilka behov ni har och vilka förutsättningar era lokaler har, finns det dock vissa taksystem som passar bättre än andra. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du väljer ett system som uppfyller just dina behov.

 

Att tänka på vid val av taksystem 

Som tidigare nämnts består ett taksystem av två huvudsakliga komponenter – ett bärverk och undertaksskivor. Först och främst gäller det därför att lära sig mer om vilka olika verk och skivor som finns, samt vilka egenskaper dessa har.

Olika typer av bärverk

Grunden i samtliga bärkverk är densamma. Det enda som skiljer dem åt är att profilerna har olika kanter. Med det sagt så bärverken framförallt delas in i tre olika kategorier:

1. Synliga bärverk – I dessa verk monteras profilerna i nivå med underkant av takplattorna. Något som skapar ett strukturerat uttryck samtidigt som rummets naturliga form förstärks ytterligare. Perfekt i skolor och offentliga miljöer.

2. Delvis dolda bätverk – Likt de synliga verken monteras dessa nedanför takplattorna. Dock något indragna från ytan. Något som framkallar en unik skuggeffekt som ger ett extra djup till utrymmet där de placeras.

3. Dolda bärverk – Till skillnad från ovanstående modeller monteras dolda verk bakom plattorna, vilket bidrar till ett sömnlöst och stilrent utseende.

För att fördjupa dina kunskaper om respektive verk rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Så väljer du rätt bärverk till undertak”.

Olika typer av undertaksskivor 

När du väl har bestämt dig för vilket utförande som passar dig och dina lokaler bäst, är det dags att börja fundera på vilken typ av undertaksskivor du vill komplettera dem med. Dessa brukar framförallt delas in i fyra olika kategorier:

1. Akustikskivor – Denna typ av skivor är framställda för att minska högljudda och bullriga ljud i lokalerna. Något som är väldigt fördelaktigt i utrymmen där många personer vistas samtidigt.

2. Gipsskivor – Tack vare att plattorna är tillverkade av gips erhåller dem många goda egenskaper. Dels är dem ljuddämpande men också väldigt hållbara och därav enkla att rengöra. Vissa modeller är dessutom utrustade med Cleaneo-teknik som motverkar dålig doft från organiska ämnen.

3. Metalltak – Även undertak av metall är likt ovanstående modell mycket hållbara. Så pass hållbara att de tål att användas både inom- och utomhus. Förutom detta skapar dem även ett unikt och exklusivt utseende.

4. Träullsskivor – Denna typ av skivor är framställda av cementbunden träull. Något som gör dem absorberar extremt mycket ljud samtidigt som dem tål höga fukthalter. Perfekt i fuktiga miljöer som simhallar.

För att lära dig mer om respektive skivmodell rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Olika typer av undertaksskivor”.    

Ta hjälp av Allakustik 

För att säkerställa att du väljer ett taksystem som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar, kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov