Takskivor i badrum – det ska du tänka på

När det kommer till takskivor för badrum så finns det en hel del att tänka på. Dels är taket pricken över ”i” och ska förhöja rummets estetik, men framförallt så ska det skydda hemmet mot fuktangrepp. I den här artikeln berättar vi vad du bör tänka på när du ska montera takskivor i badrummet.

 

Att fuktsäkra ett badrum

Vilket tak som sitter i vilket rum har väldigt stor betydelse. Inte minst för att det skulle se väldigt konstigt ut om rummet inte hade ett innertak överhuvudtaget. Men framförallt så är olika tak bättre och sämre lämpade för vissa utrymmen. Det är exempelvis inte alla takskivor som bör monteras i ett badrum.

Det finns nämligen inget annat rum i hemmet som är lika utsatt för fukt som badrummet. För att skydda hemmet mot fuktangrepp gäller det att tänka på att använda välventilerade material som luftar ut både värme och fukt. Vissa väljer dessutom att montera takskivorna i badrummet i kombination med flytspackel, fuktspärr, tätskikt, primer, fix och fog för att verkligen säkerställa att rummet blir fukttåligt.

Det har hänt mycket med badrumstaken de senaste 15 åren. Bland annat så finns det idag väldigt bra material som hindrar fukten från att sprida sig genom taket och skada bjälklaget. Dessutom så har det forskats en del på området vilket har bidragit till mer kunskap om hur man bygger ett fukttåligt badrum.

 

Takskivor för badrum

För att skapa ett estetiskt tilltalande badrum som skyddar resten av huset mot fukt och ånga så är det väldigt viktigt att man väljer rätt typ av takskivor. Nedan vill vi därför passa på att tipsa om några alternativ som alla passar perfekt i taket i ditt badrum!

Gipsskivor – Detta är det absolut vanligaste alternativet när det kommer till takskivor för badrum. Det är ett slitstarkt material med fukttåliga egenskaper som dessutom är estetiskt tilltalande.

Träullitskivor – Dessa skivor består av cementbunden träull. Det innebär att de är mycket fukttåliga och motverkar tillväxt av mögel. Vi använde oss exempelvis av träull när vi hjälpte motionshallen i Stensungsund att färdigställas. Ta en titt på projektet här!

Metalltak – Ett lite mer ovanligt materialtak när det kommer till framförallt privata badrum är att välja takskivor i metall. Dessa är dock riktigt fördelaktiga – inte bara ur den synpunkten att de står emot fukt och väta väldigt bra. De ger dessutom ett mycket exklusivt utseende till rummet!

Fördelen med att välja någon av dessa takskivor i ditt badrum är att de dessutom har en ljuddämpande effekt. De kommer alltså att absorbera allt ljud som annars kan uppstå i ett badrum som är inrett med hårda material som porslin och kakel. Önskar du dessutom att installera belysning i undertaket är det väldigt enkelt med alla ovanstående alternativ.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill ha hjälp att välja de bästa takskivorna för dina behov och lokalens förutsättningar kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov