Ljudisolera innertak –  så gör du!

Har du tröttnat på kontorsgrannens högljudda steg eller lägenhetsgrannens störande dammsugare? Då är det dags att ljudisolera innertaket. I den här artikeln berättar vi hur du går till väga och vad du bör tänka på!

 

Därför vill du ljudisolera innertaket

Visste du att vi generellt har högre tolerans mot ljud som kommer utifrån, än det som kommer inifrån byggnaden? Trots detta är det väldigt vanligt att man störs av besvärande ljud från både kontors- och lägenhetsgrannen. Det beror helt enkelt på att många lokaler har allt för lång efterklang, vilket lätt blir resultatet i lokaler där golv, väggar och tak är gjorda i betong.

En lång efterklang skapas när ljudet kan studsa mot lokalernas hårda ytor. För att förbättra ljudmiljön behöver vi minska ljudets möjligheter att studsa, alltså använda ljudabsorberande material.

 

Höga ljudnivåer kan vara skadligt 

Höga ljudnivåer och långa efterklang är däremot inte enbart irriterande. De kan också vara väldigt skadliga för din hälsa. Som exempel kan det leda till allvarliga hälsoproblem såsom:

  • Sömnsvårigheter
  • Koncentrationssvårigheter
  • Huvudvärk
  • Högt blodtryck

För att bara nämna några….

Även låga ljudnivåer kan över tid leda till ovanstående problem. Något du kan lära dig mer om i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Det gäller därför att ta problematiken på allvar och ljudisolera sitt innertak!

 

Så ljudisolerar du innertaket

Hur du ska gå tillväga för att på det mest effektiva sättet ljudisolera innertaket beror framförallt på hur din lokal är utformad. Du måste helt enkelt testa dig fram och se vilken lösning som är bäst lämpad för din lokal.

För att hjälpa dig en bit på traven delar vi med oss av fem effektiva tips som kommer bidra till ett ljudisolerat innertak.

  • Inred med ljuddämpande material – Många gånger kan det räcka med att inreda lokalen med andra möbler, tjockare mattor och tunga gardiner. Läs mer om vilka ljuddämpande material som hjälper till att förbättra ljudmiljön.
  • Nytt innertak – När det kommer till att ljudisolera innertak kan det ibland krävas mer omfattande åtgärder och ett nytt innertak är ofta den mest effektiva lösningen. Se till att regla ner det nya innertaket ungefär 10 cm. Hålrummet som bildas mellan taken kan du med fördel välja att isolera för ännu bättre ljuddämpning. 
  • Montera gipsskivor – Gips är ett material som har väldigt hög ljudisoleringsförmåga. För bästa möjliga akustikresultat bör du använda dig av dubbla gipsskivor. Läs mer om hur du monterar ett gipstak här.
  • Montera takabsorbenter – Att använda sig av ljudreducerande takabsorbenter är ett av de mest effektiva verktygen för att minska höga ljudnivåer. I vår tidigare artikel Takabsorbent – snygg och effektiv ljudabsorbering kan du läsa mer om fördelen med absorbenterna.
  • Kom ihåg balkongen! – Ett undertak som många glömmer bort är balkongens. Men genom att montera ett ljudabsorberande undertak på balkongen kommer även ljudnivåerna inomhus att förbättras. Läs mer om fördelarna med ett undertak på balkonen här.

Eftersom alla lokaler är unika och kräver genomtänkta lösningar kan du med fördel prata med oss på Allakustik. Vi hjälper gärna till att ljudisolera ditt innertak med .

 

Sammanfattningsvis

För att summera det hela så har alla tak och lokaler sina egna unika förutsättningar och behov. Det gäller därför att välja den lösning som passar just dig!

Ett av de enklaste sätten att uppnå bättre akustik och lägre ljudnivåer är däremot genom installation av ett nedpendlat innertak som är tillverkat av ett ljuddämpande material. Inte nog med att du får bättre rumsakustik får du ett nytt snyggt innertak! 

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du vill veta mer om hur vilken akustiklösning som passar dina behov kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov