Gipsa innertak – så gör du!

Vill du veta hur man går till väga för att gipsa innertak? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln går vi nämligen igenom allt från materialets fördelar, vad du behöver för att lyckas och självklart även hur du går till väga för att själv gipsa innertaket.

 

Varför ska man använda gips?

Precis som alla andra innertak måste även ett gipstak leva upp till vissa krav. För att ge ditt tak de bästa förutsättningarna arbetar vi bara med marknadens bästa leverantörer.

Med det sagt så finns det väldigt många fördelar med ett gipstak. Nedan nämner vi tre av dem:

1. Snyggt och modernt – Många vill idag ha ett tak helt utan skarvar. Något som är lätt att få med hjälp av ett gipstak.

2. Utmärkta brandegenskaper – Gipsskivan har en kärna som består bland annat av kristallbundet vatten. Vid upphettning frigörs vattnet och skapar vattenånga, vilket ger skivorna dess utmärkta brandegenskaper.

3. Ljuddämpande effekt – Skivans speciella egenskaper gör det mycket lämplig att använda i syfte att ljudisolera olika konstruktioner.

 

Det behöver du 

För att lyckas med att gipsa innertaket behöver du självklart ha rätt material och verktyg. Nedan listar vi därför några exempel på vad som kan vara bra att ha:

1. Rätt mängd gipsskivor.

2. Hissanordning för att få upp skivorna smidigt mot taket

3. Skruvdragare och skruv

4. Kniv eller cirkelsåg

5. Bredspackel

6. Limfog

7. Spackelskrapa

 

Så gipsar du innertaket i fyra enkla steg

I den här guiden utgår vi från att de tvärgående bjälklagsreglarna är redo för montage, eller att du planerar att montera dina gipsskivor direkt på den släta träpanelen.

1. Planera – Det här steget är grunden till att lyckas gipsa innertaket. Hur många kvadratmeter behöver du?

2. Montera – Skruva upp skivorna i en linje efter varandra längs med ljusinsläppet. Därefter skruvar du upp skivorna bredvid så att de blir omlott i skarvarna. Gipsskivorna ska aldrig monteras så att skarvarna bildar kors.

3. Limfog och bredspackling – Nu när skivorna är uppe ska du bara täcka igen skivornas skarvar. Börja med att använda limfog. När det har torkat skrapar du av överflödet för att därefter bredspackla det slätt.

4. Måla – Det sista steget är självklart att avsluta med att ge skivorna lite färg. Sen är det bara att njuta av att du har gipsat innertaket!

Passa även på att kolla in våra gör-det-själv tips.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du också är i behov av akustikteknik som passar dina behov kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar!

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertaksskivor i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm och Göteborg.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Håll även utkik på vår Facebooksida där vi löpande uppdaterar med bilder från genomförda projekt. Perfekt om du behöver inspireras inför din kommande undertaksmontering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov