Läge för nytt innertak? – det här behöver du veta!

Börjar det vara dags för ett nytt innertak? Ett tak kan bidra till mer än vad du tror i ett rum. Taket ger en helhetskänsla till rummet och beroende på vilket material man använder sig av kan man skapa olika atmosfärer. Det bidrar både till det visuella samt det funktionella. Med hjälp av några riktigt bra tips kommer du enkelt ge hela rummet ett lyft! I den här artikeln delar vi med oss av våra absolut bästa tips för ett nytt innertak!

 

Goda anledningar att investera i ett nytt innertak

Vi kan komma på väldigt många bra anledningar till varför man vill ha ett nytt innertak. Till att börja med så behöver innertaket fräschas upp förr eller senare, oavsett om du bor i lägenhet eller i hus. Det handlar även om säkerhetsfrågor samt den visuella biten. Men anledningarna tar inte slut där, se bara nedan.

Det kommer att ge hela rummet ett lyft

Även om innertaket sällan står högst upp på listan av förnyelse så tillför ett nytt innertak så otroligt mycket till bostadens helhet. Som nämnts i inledningen skapar innertaket hela rummets atmosfär.

Har du ett rum med lågt tak kan man skapa rymd med olika material och färger. Har man ett rum med väldigt högt i tak kan man skapa en mysig och varm känsla med hjälp av ett innertak Med andra ord så kommer du inte att ångra dig.

Det ökar brandsäkerheten

Om du just nu har ett innertak av plast så bör du byta ut det av säkerhetsskäl. Ett plasttak bidrar nämligen till ett svårare brandförlopp och kan försvåra utrymning då det kan smälta ner som ett segel. Vi erbjuder innertak i många olika material och säkerheten ligger alltid i fokus.

Förbättra ljudmiljön

En riktigt bra anledning till varför man vill byta innertak är för att det förbättrar ljudmiljön. Ett nytt innertak med ljuddämpande egenskaper ser till att ljudnivåerna på en behaglig nivå!

Detta är en viktig aspekt att ta hänsyn till då bullriga miljöer kan orsaka såväl fysisk som psykisk skada. Vi är erfarna när det kommer till buller och oljud i lokaler och vet vad som behövs göras i olika rum.

 

Vilket innertak ska man välja?

Precis som med allting annat beror ditt val av innertak helt på eget tycke och smak. Det beror också på vilket typ av rum det är och vad rummet fyller för funktion. Men för dig som vill ha tips på några bra alternativ vill vi gärna passa på att tipsa om ett par riktigt bra innertak!

 • GipstakEtt slitstarkt, hållbart och populärt alternativ i de moderna hemmen. Resultatet blir snyggt och stilrent. Skivorna har självklart också en bra ljudabsorberingsförmåga. Som pricken över i:et är gipstak även ett brandsäkert alternativ.
 • AkustikskivorNamnet skvallrar om dess fördelaktiga ljudabsorberingsförmåga. Med andra ord, upplever du att rummet är bullrigt och högljutt kan detta alternativ passa perfekt. Dessa är dessutom den typ av innertak som vi arbetar med allra mest.
 • TräullsskivorDessa fuktbeständiga, ljudabsorberande och brandmotståndiga skivor passar i en mängd olika lokaler. Allt från badhus och våtutrymmen till restauranger och skolor. Materialet är även väldigt värmeisolerande och skyddar mot mögel och andra skador.
 • MetalltakInte det vanligaste alternativet i bostäder – men ett mycket fördelaktigt innertaksmaterial i både restauranger och gallerior. Det exklusiva utseendet och hållbara kvaliteten gör detta till ett mycket populärt alternativ. Detta material är något dyrare men är ett kostnadseffektivt sådant då metallen är tålig och håller under en längre period.

Tips! Passa på att inspireras av dessa 9 snygga innertak

 

Viktiga verktyg

Vi rekommenderar att du ser till att ha alla verktyg och material till hands redan innan du börjar. Då slipper du pausa arbetet för att behöva hämta något. Känner du en minsta osäkerhet gällande verktyg – tveka inte att kontakta oss på Allakustik. Vi är redo att hjälpa dig med installationen.

För att det ska gå så smidigt som möjligt att montera ett nytt innertak är det här grejerna du behöver:

 • Det nya innertaket, rätt antal kvm
 • Såg (cirkelsåg, sticksåg, hålsåg)
 • Vinkelhake
 • Tumstock
 • Skruv eller spik
 • Skruvdragare eller hammare
 • Stadig pall
 • Soppåsar
 • Skyddsplast för golvet
 • Kofot för att riva ner det gamla taket

 

Nytt innertak i sju enkla steg

Många väljer att montera sitt nya innertak helt själv. Något som är viktigt är att vara noggrann och inte slarva när det kommer till förarbetet. Detta för att garantera ett resultat i toppskick!

Allt du behöver göra för att lyckas är bara att följa stegen nedan:

 • Ta ett rum i taget. Hur många kvadratmeter behöver du?
 • Ta ner taklisterna. Kom ihåg att märka ut var de satt eller spara dem som mall till nya lister.
 • Ta bort alla lysarmaturer från taket.
 • Riv eller skär ner det gamla taket. Om innertaket redan består av fräsch träpanel kan du skruva det nya innertaket direkt på dem.
 • Planera skivornas placering. De bör monteras i samma riktning som eventuella golvbrädor, parkett eller längs med rummets ljusinsläpp.
 • Montera innertaket i takets reglar.
 • Sätt tillbaka listerna. Klart!

Tips! Vill du öka ljudisoleringen kan du använda dig av dubbla gipsskivor.

Om du däremot inte har möjlighet att själv ordna med ditt innertak kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Om du behöver hjälp med ett nytt innertak kan du med fördel ta hjälp av oss på Allakustik. Med över två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig! Vi ser till att du får den ljuddämpningen som bäst uppfyller dina behov och samtidigt är lämpade för lokalens förutsättningar.

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov