Hur fungerar undertaket Ecophon Focus?

Ecophon är ett franskt märke inom akustik och innertak som har många års erfarenhet och av många uppfattas vara absolut branschledande. Om du själv har gjort efterforskningar inom akustik, ljudmiljöer eller ljudkvalitet så är det mycket möjligt att du redan har hört talas om Ecophon och deras produktlinje Focus.

 

Så fungerar Ecophon Focus

Ecophon Focus består av plattor som monteras, med hjälp av yrkesperson eller dig själv om du är händig, som sedan blir ett diskret innertak i er arbetsmiljö. Oavsett om det handlar om ett stort kontorslandskap eller ett klassrum där bra ljud ofta är av yttersta vikt.

Taket, eller i praktiken plattorna, är gjorda av en typ av glasfiber som är mycket lätt. Det gör att taket väger lätt men dämpar ljud på ett mycket bra sätt även i miljöer med mycket hög ljudnivå, som till exempel industrier och verkstäder. Men det är i skolmiljöer och arbetsplatser med öppna kontorslandskap som de flesta har upptäckt det revolutionerande med Ecophon  Focus.

För att förstå hur revolutionerande det här taket är så måste vi förstå begreppet buller. De flesta av oss förknippar buller med metallindustri eller kanske trafik på kraftigt trafikerade vägar. Men faktum är att buller egentligen innefattar allt som inte är önskvärt ljud. Till exempel dina kollegors eller klasskamraters pratande, ringande telefoner eller stolar som dras mot golvet. Allt detta klassas som buller. Men ett bättre uttryck skulle kunna vara oljud.

Ljud, buller eller oljud färdas genom rummet i form av ljudvågor. De här vågorna studsar mot allt som finns i rummet men framförallt mot golv, väggar och tak. Det betyder att allt som sägs av någon som är vänd ifrån dig ändå kommer att studsa sig fram genom rummet och nå även dina öron. Tillsammans med gnissel från pennvässare, slammer från kontorsmaskiner och dörrar som öppnas och stängs. Det blir med andra ord bullrigt.


Motståndskraftig både mot buller och smuts

Takets yta motsvarar en mycket stor andel av rummets totala yta och utgör därmed en perfekt reflektor för allsköns buller. När du istället för det vanliga taket installerar ljuddämpande undertak från Ecophon Focus kommer därför en överraskande stor del av bullret försvinna och ljudmiljön förbättras.

Yttre delen, den yta som är ned mot rummet och de som vistas i det, är belagd med ett ämne som Ecophon har tagit fram som heter Akutex. Akutex påverkar inte den ljudabsorberande förmågan hos taket utan tillför motståndskraft mot kemikalier och väta. Det innebär bland annat att du utan problem kan både dammtorka och emellanåt torka taket med en våt trasa. En god miljö innefattar ju trots allt inte bara en bra akustik – de flesta vill nog att arbetsplatsen, mötesrummet eller klassrummet också ska vara rent.


Ta hjälp av Allakustik
 

Är du eller ditt företag intresserade av under- eller innertak från Ecophon Focus? Då hjälper vi på Allakustik dig mer än gärna. Vi har många års erfarenhet av att jobba med Ecophon, både Focus och andra modeller. Behöver du istället en konsultation kring buller och undertak hjälper vi gärna till. Med mer än två decenniers erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov