Buller i villaområde – vad gäller?

Det är inte ovanligt att man upplever problem med buller i sitt bostadsområde. Men vilka gränsvärden gäller egentligen i ett villaområde och vem är egentligen ansvarig för vad? Vad kan man själv göra för att minska bullret? Här reder vi ut alla frågetecken.

 

Innehåll 

  • Vilka gränsvärden gäller för buller i ett villaområde?
  • Vart kan man vända sig om man upplever problem med buller?
  • Hur kan man minska buller i sitt villaområde?

 

Vilka gränsvärden gäller för buller i ett villaområde?  

Det finns många myndigheter som reglerar gränsvärdena för buller.

När det kommer till buller inomhus rekommenderar Folkhälsomyndigheten* att följande gränsvärden inte överskrids:

  • Maximalt ljud – 45 dB
  • Ekvivalent ljud – 30 dB
  • Ljud med hörbara tonkomponenter – 25 dB
  • Ljud från musikanläggningar – 25 dB

 

*Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13).

boverket.se går det att läsa följande om buller från väg- och spårtrafik:

”Enligt förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader får dessa inte överskrida 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad, och 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.”  

Därutöver finns det även riktlinjer för externt industribuller samt allmänna råd om buller från byggplatser som Naturvårdsverket ansvarar över. 

 

Vart kan man vända sig om man upplever problem med buller?

Om du bor i en hyres- eller bostadsrätt och upplever problem med buller är det huvudsakligen fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som du ska vända dig till. De är då skyldiga att undersöka om klagomålen är befogade och, om de är det, ta adekvata åtgärder eller kontakta den som orsakar störningarna (om de exempelvis kommer från en byggarbetsplats eller liknande). 

Bor du däremot i en villa kan du vända dig till kommunen eller den som orsakar störningarna, då företag har ett ansvar att följa de riktlinjer och allmänna råd som gäller.

 

Hur kan man minska buller i sitt villaområde?

Det finns en hel del saker som du kan göra för att minska bullret i ditt villaområde.

För att få bukt med höga ljud som kommer utifrån kan du exempelvis:

  • Sätta upp ett bullerplank
  • Investera i nya fönster
  • Sätta upp tjocka gardiner

 

För att lära dig mer om detta rekommenderar vi dig att spana in tidigare artikel där vi redogjort för hur du dämpar ljud utifrån.

Om du däremot har problem med buller inomhus kan du istället ta till följande åtgärder:

  • Inreda med ljudabsorberande möbler och material
  • Montera ett akustiktak
  • Montera vägghängda ljudabsorbenter

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska buller, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

 

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov