7 tips för att dämpa ljud utifrån

Upplever du störande ljud från grannar eller trafikerade vägar? Då är du inte ensam. Här tänkte vi därför dela med oss av sju tips som hjälper dig att dämpa ljud utifrån.

 

Innehåll 

  • Därför är det viktigt att dämpa höga ljudnivåer
  • Så gör du för att dämpa ljud utifrån
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Därför är det viktigt att dämpa höga ljudnivåer 

Utomstående ljud från bl.a. grannar och trafikerade vägar är inte bara störande. Över tid kan det också leda till negativa hälsoeffekter i form av ljudkänslighet, ökad trötthet, sömn- och koncentrationssvårigheter för att bara nämna några. Du hittar ännu fler exempel i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Att ta itu med de höga ljudnivåerna är således viktigt för att få en lugnare och behagligare vardag, men också för att slippa de negativa hälsoeffekterna som bullret kan medföra!

 

Så gör du för att dämpa ljud utifrån

Om du upplever att de höga ljudnivåerna kommer utifrån, kan du med fördel dämpa dem med följande metoder:

 

1. Sätt upp ett bullerplank

Bor du intill en trafikerad väg kan ett bullerplank vara en passande lösning för att få bukt med problemet.

 

2. Investera i nyare fönster

Äldre fönster tenderar att släppa igenom mer ljud än nyare 3-glasfönster. Har du gamla fönster i hemmet kan det således vara lämpligt att byta ut dessa.

 

3. Sätt upp tjocka gardiner

Både bullerplank och fönster är kostsamma investeringar. Har du inte möjlighet att göra något av detta kan ett par tjocka gardiner hjälpa till att minska utomstående ljud som tränger in genom fönstren. 

 

4. Sätt garderober mot den vägg som ljudet kommer ifrån

Upplever du däremot att de höga ljudnivåerna huvudsakligen kommer från grannen bredvid, kan du med fördel sätta upp en garderob mot den vägg som ljudet kommer ifrån.

 

5. Ställ en bokhylla full med böcker mot väggen 

Ett alternativ till garderoben är att placera en bokhylla, som fylls med böcker eller andra inredningsdetaljer, mot väggen.

 

6. Montera väggabsorbenter

Väggabsorbenter är huvudsakligen till för att minska bullret som uppkommer inuti ett rum, även fast de kan ge viss effekt mot utomstående ljud om du använder samma princip som för garderoben och bokhyllan.

 

7. Montera ett akustiktak

Likt väggabsorbenterna är akustiktak huvudsakligen tillverkade för att minska bullret som uppstår inuti ett rum. Upplever man däremot problem med utomstående ljud som kommer från grannar ovanifrån, kan ett akustiktak ha en viss ljuddämpande effekt.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan skapa en behagligare ljudmiljö i ditt hem eller på din arbetsplats, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov