Så får du bukt med buller i klassrum

Buller och höga ljudnivåer är ett vanligt förekommande problem inom en rad olika branscher, inte minst skolverksamheter. I denna artikel tänkte vi därför berätta om riskerna med detta samt hur du går tillväga för att få bukt med buller i klassrum.

 

Innehåll 

  • Riskerna med buller i klassrum
  • Så gör du för att minska bullret i klassrummet
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Riskerna med buller i klassrum

Med buller menas alla ljud som är oönskade. Mer specifikt handlar det om oönskade ljud som är höga, men också om de som är lågfrekventa och som över tid resulterar i hälsoproblematik för de som blir utsatta för ljudet under en längre tid.

 

Ett vanligt förekommande problem

I ett klassrum är det inte ovanligt att det förekommer såväl höga som lågfrekventa önskade ljud. De höga ljudnivåerna orsakas oftast av elever som pratar högt eller för diskussioner. Det kan också handla om stolar som dras efter golvet och liknande.

När det kommer till lågfrekvent ljud så handlar det vanligtvis om ventilationssystem som ger ifrån sig ett susande ljud. Det kan också handla om elektronik som surrar eller andra ljud som är svårare för örat att uppfatta.

Problematiken med buller och höga ljudnivåer är, som tidigare nämnts, vanligt förekommande i skolor. Något som även Lärarnas Riksförbund kommenterat i Lärarnas tidning:

– Redan 2010 gjorde vi en undersökning som visade att två av tre lärare har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet […], säger förste vice ordförande Anders Almgren.

 

Buller medför allvarliga hälsorisker 

Problematiken med buller och höga ljudnivåer är en av vår tids stora folkhälsoproblem. De negativa hälsoriskerna är nämligen väldigt allvarliga och inkluderar bland annat:

  • Ökad stress
  • Ljudkänslighet
  • Hörselskador
  • Försämrad koncentrationsförmåga
  • Ständig huvudvärk
  • Och mycket mer…

Att denna problematik är så vanligt förekommande i svenska klassrum är mycket allvarligt. Det påverkar såväl elever som lärare på ett mycket allvarligt sätt. Något som även Anders Almgren från Lärarnas Riksförbund instämmer på:

– Det är inte konstigt att barnen är utmattade och det finns forskning som visar på att inlärningen blir sämre för varje decibel som höjs, säger han och fortsätter:

– Dessutom är det en förvånande hög andel lärare som får hörselskador.

För att lära dig mer om bullrets negativa hälsoeffekter, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

 

Så gör du för att minska bullret i klassrummet

Det finns såklart mycket man kan göra för att minska bullret i klassrummet. Beroende på dess härkomst kan det också finnas vissa lösningar som lämpar sig bättre än andra.

Bland de effektivaste lösningarna, både vad gäller ljudminskning och kostnad, återfinns däremot ljudabsorbenter och akustiktak. Dessa absorberar nämligen oönskade ljud på ett effektivt sätt, vilket i sin tur resulterar i minskade ljudnivåer!

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska buller i klassrum, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov