5 tips för att minska buller i skolmatsalar

I skolmatsalar råder oftast en hög ljudnivå som riskerar leda till negativa hälsoeffekter för de som vistas i lokalerna, d.v.s. barn och lärare. Här tänkte vi därför kika närmare på problematiken samt dela med oss av tips och råd på hur man kan minska bullret i skolmatsalar!

 

Innehåll

  • Höga ljudnivåer i skolmatsalar – ett utbrett problem
  • Möjliga konsekvenser av höga ljudnivåer i skolmatsalar
  • Så kan man minska bullret i matsalarna
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Höga ljudnivåer i skolmatsalar – ett utbrett problem

Att det råder buller och höga ljudnivåer i skolmatsalarna är det nog inte många som ifrågasätter. Men hur hög är egentligen ljudnivån?

Under 2015 lät Sveriges Radio genomföra en undersökning där man mätte ljudvolymerna i över 70 skolmatsalar över hela landet. Resultatet? I mer än en fjärdedel av matsalarna var ljudnivån stundtals så hög att den kan jämföras med att vara i verkstäder eller industrilokaler, det vill säga över 75–80 dB.

 

Möjliga konsekvenser av höga ljudnivåer i skolmatsalar

Att ljudnivåerna i skolmatsalarna är för höga råder det ingen tvekan. Men varför är det då så viktigt att man tar problematiken på allvar? Att utsättas för buller, speciellt under en längre period, kan leda till negativa hälsoeffekter i form av bl.a.:

  • Ökad trötthet
  • Konstant och oförklarlig huvudvärk
  • Koncentrationssvårigheter

Bland mycket annat…

Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Forskare är dessutom överens om att eleverna inte alltid får den avkoppling de behöver (till följd av de höga ljudnivåerna), och att de därför kan bli stressade och äta sämre. Något som i sin tur kan leda till att de presterar sämre i skolan, enligt en artikel i SVT.

 

Så kan man minska bullret i matsalarna

Problematiken med höga ljudnivåer är utbredd och förtjänas att tas på största allvar. För att minska bullret kan man exempelvis:

 

1. Montera ett akustiktak

Ett av de bästa sätten att få bukt med höga ljudnivåer är att montera ett s.k. akustiktak. Precis som namnet antyder är det ett innertak som är tillverkat av särskilda material som effektivt absorberar och minskar överflöda ljud.

 

2. Montera vägghängda absorbenter

Ibland kan det däremot vara så att ljudnivåerna är så pass höga att akustiktaket inte är tillräckligt. Då kan man komplettera taket med vägghängda absorbenter.

 

3. Använd sig av ljudabsorberande skärmväggar

Ett alternativ till vägghängda absorbenter är ljudabsorberande skärmväggar, vilka kan ställas ut på strategiska platser i matsalen.

 

4. Sätta möbeltassar under stolarna

Förutom att montera diverse akustiklösningar, kan det även vara fördelaktigt att sätta rejäla möbeltassar under stolarna. Något som må låta självklart men som dessvärre inte är det på alla ställen!

 

5. Informera eleverna

Sist men inte minst kan det vara bra att informera eleverna om problematiken samt upplysa dem om varför det är så viktigt att bibehålla en behaglig ljudnivå.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur du kan minska ljudnivåerna i er matsal, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov