Takplattor – enkel ljuddämpning

I många byggnader finns det risk för störande ljud från våningen ovan. Det kan handla om en dansstudio, en aula i en skola eller i ett vanligt bostadshus. När huset är lyhört finns det stor risk för att de boende störs av grannar  ovanför, vilket kräver åtgärder för att säkerställa en god boendemiljö. Samma sak gäller i skolor där eleverna behöver lugn och ro för att kunna koncentrera sig under lektionerna. Ett enkelt sätt att minska ljudstörningar är att lägga till innerplattor i taket, som ger en god ljuddämpning och bättre inomhusmiljö.

 

Flera fördelar med takplattor

Nya takplattor ger flera fördelar. Dels kan du dämpa ljud från våningen ovanför, till exempel från grannar som satt på tvättmaskinen eller barn som springer runt och leker. Takplattorna ger också ett snyggt och ordnat intryck, och är ett bra sätt att uppgradera ett äldre tak som börjat bli lite skamfilat. Du har stora möjligheter att anpassa utseendet på innertaket efter dina önskemål. Om du väljer ett brandhämmande tak får du ytterligare en fördel. Ljudisolerande takplattor har täta fogar och är ofta gjorda av tunga material, som gips.

 

Dämpa alla sorters ljud

I alla rum brukar det uppstå en viss rumsklang, när ljud slår mot väggar, tak och andra ytor. Rummen kan fyllas med stegljud, luftljud och efterklang. För att dämpa ljudvågorna kan du sätta in olika textilier, som mjuka gardiner, möbler och mattor. Taket dämpar ljud från ovanstående våning, men också stegljud från gående människor. Med ett lufttätt innertak stoppar du effektivt luftljud från TV:n, skällande hundar eller grannar som pratar. Springor kring rör genom bjälklaget kan också passera luftljud till din lägenhet, därför är tätheten viktig på alla områden.

För att stegljud ska dämpas är det viktigt att själva huskonstruktionen är genomtänkt från början. Om taket består av flera lager gipsskivor med hög massa och vikt krävs det mycket ljud för att de ska vibrera och därmed föra stegen vidare. Mineralull mellan ytorna minskar också svängningar i luften. Men ofta brister konstruktionen i framför allt äldre byggnader, vilket innebär att det blir mycket lyhört i rummen när människor går i rummet ovanför. Detta kan minskas med hjälp av underlag som dämpar stegen, som mjuka mattor och filttassar under möblerna. I de fall detta inte räcker är en effektiv åtgärd att lägga till takplattor, som med sin täthet och konstruktion dämpar ljud från våningen ovanför.

 

Takplattor från Allakustik

Hos oss på Allakustik hittar du många vackra och ljudisolerande takplattor från kända och uppskattade tillverkare. Vi erbjuder akustikplattor med god absorptionsförmåga, framställda i aluminium, träull, gips och glasfiber. Efterklangstiden minskar när vi har installerat nya takplattor som minskar den tid ljudet stannar i rummet. På detta sätt får du en behaglig miljö att vistas i medan du arbetar eller befinner dig i din bostad. Våra ljudabsorberande takplattor fungerar väl att använda i restauranger, kontor, musiklokaler och skolor. De har även installerats med stor framgång i sjukhuslokaler, heliga rum, industrilokaler och privata bostäder. Tack vare den stora variationen i form och färg på takplattorna kan utseendet på ditt nya innertak anpassas helt efter dina behov och önskemål.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Nu kan du allt om takplattor! Om du vill lära dig mer så kan du med fördel läsa här om undertak. Hos oss har du även möjlighet att välja i vilken utsträckning du önskar assistens. I vår webbshop och i våra butiker i Stockholm och Göteborg hittar du alla komponenter som behövs för att skapa en vacker bullerfri miljö. Under vår kategori Gör det själv har vi dessutom samlat hjälpsamma steg-för-stegvideos som säkerställer att du monterar ditt nya undertak på rätt sätt.

Önskar du istället hjälp genom hela processen hjälper vi dig hela vägen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Kika även in på vår Facebooksida där du hittar bilder från våra tidigare projekt. Perfekt om du behöver inspiration inför din kommande taksystemsinvestering.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov