Så får du bättre akustik i ett trapphus

De allra flesta av oss har med största sannolikhet vistats i ett trapphus med dålig akustik. Som tur är finns det däremot saker man kan göra för att få bukt med de höga ljuden och den långa efterklangstiden som oftast råder i trapphus. Här berättar vi därför mer om hur du kan lyckas med detta! 

 

Dålig akustik i trapphus – ett irritationsmoment

Att det uppstår höga ljud och lång efterklangstid i trapphus är inte särskilt konstigt med tanke på hur de är konstruerade. Stora utrymmen, kala ytor och hårda material är nämligen det som gör att ljudet studsar som allra mest.

För många som bor i ett flerbostadshus är trapphusets dåliga akustik ett stort irritationsmoment, då det tenderar att höras ända in i bostaden. Man hör varenda granne som går i trappen, när dörrarna öppnas och stängs.

Som tur är går det att få bukt med detta problem!

 

Tips för att förbättra akustiken i ett trapphus

Nedanför har vi samlat våra bästa tips och råd för att förbättra akustiken i ditt trapphus:

Montera ljudabsorbenter på väggarna 

Som vi varit inne på tidigare orsakas det högljudda och ekande ljudet till följd av att ljudvågorna studsar på väggar och tak. För att undvika detta kan man därför montera så kallade ljudabsorbenter på väggarna.

Precis som namnet antyder är detta absorbenter som är tillverkade av särskilda material som effektivt fångar upp överflödigt ljud och därav minskar buller. Förutom att absorbenterna bidrar till en behagligare akustikmiljö förhöjer de även utseendet i trapphuset, då du kan välja och vraka mellan otaliga utföranden!

Vill du låta dig inspireras kan vi varmt rekommendera dig att spana in vår tidigare artikel där vi listar sju snygga väggabsorbenter.

Montera ett akustiktak  

Trots att man förser väggarna med ljudabsorbenter kan ljudet studsa i taket. För att komma till bukt med detta problem kan man därför montera ett så kallat akustiktak. De är tillverkade av liknande material som absorbenterna och fångar således upp överflödigt ljud på ett effektivt sätt.

Även taken går att få i en mängd olika material, färger och utföranden. Något som gör att du kan förbättra även det visuella. Vill du låta dig inspireras kan vi varmt rekommendera dig att spana in vår tidigare artikel där vi listar nio snygga innertak.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan förbättra akustiken i trapphus, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov