Tips för bättre akustik i ett musikrum

I ett musikrum bör det, av uppenbara skäl, råda en god akustik. Här tänkte vi därför dela med oss av en handfull tips och råd som hjälper dig att förbättra akustiken i ett musikrum, vare sig det är hemma eller på skolan!

Vikten av god akustik i ett musikrum

Att det bör vara en god akustik i ett musikrum är ganska uppenbart – man vill att musiken ska låta bra, oavsett om man ska spela in en låt eller bara vill spela för skojs skull.

Så säkerställer du bästa möjliga akustik

Det finns en mängd saker som man kan göra för att säkerställa att akustiken är bästa möjliga i ett musikrum. Nedanför har vi samlat några av de allra främsta:

1. Sätt upp gardiner

Om ditt musikrum har ett fönster kan vi varmt rekommendera dig att sätta upp gardiner vid fönstret. Ju tjockare gardinerna är, desto mer ljud kommer de att absorbera.

2. Inred med mattor

Förutom att sätta upp gardiner kan det vara en god idé att inreda med mattor. Även dessa bör vara så tjocka och stora som möjligt, då det medför ännu bättre ljudabsorptionsförmåga.

3. Inred med mjuka möbler

Vill du inreda ditt musikrum med snygga möbler? Då rekommenderar vi dig att inreda med mjuka möbler i form av fåtöljer, soffor och liknande. Likt gardinerna och mattorna bidrar nämligen dessa till att absorbera ljud, till skillnad från hårda möbler som istället reflekterar ljudvågorna och därav bidrar till en försämrad akustik!

4. Montera väggabsorbenter

Trots att man inreder musikrummet med mjuka material är det oftast inte tillräckligt för att skapa en bra akustikmiljö. Ett tips för att lyckas med detta är således att montera väggabsorbenter i rummet. Dessa är nämligen tillverkade av särskilda material som effektivt fångar upp överflödigt ljud och skapar en bra akustik.

5. Montera ett akustiktak

Skulle det vara så att akustiken fortfarande inte är optimal, kan det vara en god idé att montera ett akustiktak. Dessa är tillverkade av samma material som väggabsorbenterna och förhindrar ljudet från att studsa i taket, en av de vanligaste orsakerna till dålig akustik

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska buller, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov