Vad är amplitud?

Om du har börjat intressera dig för akustik är chansen stor att du kommit över begreppet amplitud. Men vad är egentligen amplitud? Här reder vi ut alla frågetecken kring detta uttryck!

Innehåll

  • Vad innebär amplitud?
  • I vilken enhet mäts amplitud?
  • Hög amplitud kan vara farligt

 

Vad innebär amplitud?

Amplitud syftar på avståndet mellan ett ytterläge och ett nolläge i en svängningsrörelse (tryckskillnaden). Något som kan låta invecklat för gemene man. Det är däremot inte lika komplicerat som det låter.

Enklare förklarat anger nämligen amplituden höjden på ljudvågorna, d.v.s. ljudets volym. Många använder därför ordet ljudstyrka för att beskriva amplitud.

 

I vilken enhet mäts amplitud?

Som vi varit inne på tidigare anger amplituden tryckskillnaden, vilket påverkar ljudstyrkan som mäts i enheten decibel och förkortas dB.

 

Vill du lära dig ännu mer ljudet och dess egenskaper?  

Då kan vi varmt rekommendera dig att läsa våra tidigare artiklar:

 

Hög amplitud kan vara farligt 

Som tidigare nämnts påverkar amplituden ljudstyrkan. Ju högre amplitud, desto större ljudstyrka.

Att vistas i miljöer med hög amplitud kan således påverka din hälsa på ett negativt sätt. Det kan exempelvis leda till att man:

  • Får koncentrationssvårigheter
  • Får sömnsvårigheter
  • Blir ljudkänslig
  • Får tinnitus eller andra hörselrelaterade problem
  • Får ett förhöjt blodtryck

Mer information om detta hittar du i vår tidigare artikel där vi besvarar frågan ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du vill veta mer om hur man kan minska hög amplitud, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

I vår webbshop hittar du allt som behövs för att skapa en behaglig och tilltalande miljö. Allt ifrån bärverk till undertak och väggabsorbenter i olika material och utföranden. Du har dessutom möjlighet att köpa samma produkter i någon av våra butiker, vilka finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov