Vad menas med ljudstyrka?

Det pratas mycket om att man ska undvika att utsätta sig själv för en hög ljudstyrka. Men vad menas egentligen med ljudstyrka och hur går man tillväga för att mäta den? Detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel.

 

Först och främst, vad är ljud?

Ljud skapas av tryckförändringar i luften. Eftersom vi här på jorden alltid har ett tryck på våra trumhinnor inuti örat, på grund av vårt atmosfärstryck, kan vi uppfatta förändringar i lufttrycket. När luften pressas skapas vibrationer. Det är detta våra trumhinnor uppfattar tex när en människa pratar. Då pressas luften av våra lungor förbi våra stämband som i sin tur får luften att svänga fram och tillbaka. Trycket som användes på luften mäts i amplitud medan mängden svängar som ljudet har mäts i frekvens.

 

Vad är då ljudstyrka?

Ljudstyrka beskriver hur högt ett ljud upplevs. Det vanligast sättet att mäta ljudstyrkan i är decibel (dB). Genom att mäta detta kan vi förutspå vilken effekt ljudet har och hur vi människor kan bli påverkade utav det.

 

Amplitud

Ju högre tryck som luften utsätts för, ju högre blir amplituden. Detta mäts i dB och det är den vanligaste formen av mätning vi använder för att förstå effekten av ljudet.

 

Frekvens

När man mäter frekvensen av ett ljud så använder man sig av Hertz (Hz). Det mäts genom att avgöra hur många gånger en trumhinna blir träffas av ljudvågor under 1 sekund.  Distansen mellan ljudvågstopparna kallas för våglängd. Om ljudet har en kort våglängd så kommer trumhinnan träffas av fler ljudvågor under 1 sekund vilket kommer resultera i att ljudet upplevs som ”pipigt”. Och tvärtom blir det om det är en lång våglängd då ljudet kommer upplevas dovt.

 

Människans förmåga att uppfatta ljud

Vi människor är relativt dåliga på att uppfatta ljud i förhållande till många andra djur. För att vi ska kunna höra ljud så måste Hz vara mellan 20 till 20,000. Allt under 20 Hz kallas infraljud medan allt över 20,000 Hz kallas ultraljud. Våra öron specialiserade på att höra vad andra människor säger och vi uppfattar därför ljud mellan 100 Hz till 8,000 Hz absolut bäst.

 

När ljudstyrkan blir för hög

Även om vi människor är förhållandevis dåliga på att uppfatta ljud, kan vi bli utsatta för oljud som är skadliga för vår hälsa. Något som dessvärre är väldigt vanligt. Inte minst på arbetsplatsen. Som ett resultat av detta kan man uppleva koncentrationssvårigheter, huvudvärk och många andra negativa hälsoeffektiver. För att lära dig mer om detta, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Summering – detta menas med ljudstyrka

För att summera det hela beskriver ljudstyrkan hur högt ett ljud upplevs. Styrkan anges vanligtvis i enheten decibel och är bl.a. viktig när man vill säkerställa att ljudnivån inte är för hög i bostäder eller på arbetsplatser.

 

Minska ljudstyrkan tillsammans med Allakustik

Om du själv upplever att ljudstyrkan på din arbetsplats är alldeles för hög, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi erbjuder effektiva akustiklösningar som skapar en behagligare miljö i alla typer av lokaler. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi hjälper dig gärna genom hela processen – från planering till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov