Efterklangstid – vad är det?

Det finns många termer som används för att beskriva hur akustiken upplevs. En av dessa termer är efterklangstid. Men vad menas egentligen med efterklangstid? Här reder vi ut alla frågetecken!

 

Innehåll

  • Vad är efterklangstid?
  • Hur mäter man efterklangstiden?
  • Efterklangstid – inte alltid dåligt
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Vad är efterklangstid?

Efterklangstid är en term som används för att beskriva hur lång tid ljudet hänger kvar i ett rum, d.v.s. ekot. Ju längre efterklangstid, desto längre hänger ljudet kvar i rummet.

 

Hur mäter man efterklangstiden?

Efterklangstiden mäts i sekunder och påverkas framförallt av rummets volym och ljudabsorptionsmängd. Det är därför som ljudet hänger kvar så länge i stora lokaler och utrymmen.

För att mäta efterklangstiden använder man sig av ett speciellt mätverktyg som skickar ut en ljudsignal. Därefter mäter redskapet hur lång tid det tar för ljudet att sjunka 60 dB. Och det är alltså detta som är efterklangstiden!

 

Efterklangstid – inte alltid dåligt

Man skulle kunna tro att en lång efterklangstid är synonymt med någonting dåligt. Så behöver däremot inte vara fallet. Lyssnar man på sång och musik kan en lång efterklangstid vara trevligt. Det är exempelvis därför som sången brukar vara så vacker och mäktig i kyrkor.

Om man däremot ska försöka prata i rum med lång efterklangstid upplevs det snabbt som störande. En sådan ljudmiljö kan även leda till negativa hälsoeffekter. Därför vill man helst undvika detta på arbetsplatser och i bostäder.

 

Ta hjälp av Allakustik

Upplever du problem med lång efterklangstid på din arbetsplats? Då kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig!

Vi hjälper dig gladeligen genom hela processen – från planering och beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, vi ser fram emot att höra från dig.

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov