Ljuddämpning i öppet kontorslandskap – så gör du

Ljudnivån i kontor kan snabbt bli hög. Ljudnivån i öppna kontorslandskap kan däremot bli ännu högre. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om varför det är så viktigt att förebygga höga ljudnivåer samt redogöra för hur du lyckas med ljuddämpningen i öppna kontorslandskap.

 

Innehåll 

  • Därför bör du förebygga höga ljudnivåer
  • Så lyckas du med ljuddämpning i öppna kontorslandskap
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Därför bör du förebygga höga ljudnivåer 

Du vet säkerligen hur jobbigt det kan vara när kollegor pratar högt när du försöker att fokusera på jobbet. Eller hur irriterande det kan vara när kopiatorn spottar ur papper. Men visste du att höga ljudnivåer kan påverka din hälsa på ett negativt sätt?

Att vistas i miljöer med höga ljudnivåer, framförallt om det sker under en längre period, kan resultera i allvarliga hälsorisker. Som exempel kan det resultera i försämrad koncentrationsnivå, ökad huvudvärk och förhöjt blodtryck. Fler exempel hittar du i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

Som du säkerligen märkt finns det många goda anledningar till att förebygga höga ljudnivåer. Nedanför berättar vi därför mer om hur du lyckas med just detta i öppna kontorslandskap!

 

Så lyckas du med ljuddämpning i öppna kontorslandskap

Alla lokaler har sina egna unika utmaningar när man ska försöka ljuddämpa dem. I öppna kontorslandskap handlar det oftast om att lokalerna är stora och öppna, vilket skapar goda förutsättningar för ljudet att studsa och orsaka eskalerade ljudnivåer.

Ytterligare utmaningar är att denna typ av kontor oftast är väldigt kala och sparsamt inredda, vilket försämrar ljudnivån ytterligare. Att många personer vistas på ett och samma ställe skapar inte heller de bästa förutsättningarna.

Med det sagt så finns det däremot effektiva lösningar som bidrar till en förbättrad ljudnivå. Vårt första tips är att inreda lokalerna med ljudabsorberande möbler och tyger. Tänk soffor, mattor, gardiner och liknande.

Oftast behövs däremot ytterligare insatser för att få bukt med problemet. Ett alternativ är därför att komplettera inredningen med kontorsskärmar och/eller ljudabsorberande skärmar. Förutom att de förbättrar ljudmiljön bidrar de också till att göra lokalerna visuellt tilltalande.

Skulle det behövas ännu mer ljuddämpning kan det vara en bra idé att även installera ett ljuddämpande undertak. Det finns en mängd olika typer av innertak vilket innebär att de kan fås i olika material, färger och utföranden. Tips på hur du väljer ett tak som passar just dina förutsättningar och behov hittar du i vår tidigare artikel ”Köpa undertak – 6 tips till ett lyckat resultat”.

 

Ta hjälp av Allakustik 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du lyckas med ljuddämpningen i öppna kontorslandskap. Om du önskar att inhandla ljudabsorberande skärmar eller tak, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik.

Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en lösning som passar just dig, dina behov och dina lokalers förutsättningar. Vi hjälper dig dessutom genom hela processen – från beställning till montage.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov