Därför bör ljudabsorbenter användas i sporthallar

I sporthallar är oftast ljudnivåerna väldigt höga. Något som kan påverka lärare, elever och andra idrottsutövare som vistas i lokalerna på ett negativt sätt. För att få bukt med dessa problem kan man med fördel montera ljudabsorbenter. Låt oss därför kika närmare på just detta!

 

Innehåll

  • Utmaningar och problem i idrottshallar
  • Risker med höga ljudnivåer
  • Minska ljudnivåerna med ljudabsorbenter
  • Ta hjälp av Allakustik

 

Utmaningar och problem i idrottshallar

Som nämnts inledningsvis är ljudnivåerna oftast väldigt höga i sporthallar. Något som ter sig helt naturligt i och med att de flesta aktiviteter som utförs i dessa utrymmen är högljudda. Oavsett om det handlar om en lärarledd gymnastiklektion för skolelever, en handbollsmatch eller någon annan aktivitet.

Till detta hör att idrottshallarnas utformning skapar goda förutsättningar för buller att uppstå. De stora utrymmena, höga takhöjderna och hårda materialen gör att ljuden studsar och blir väldigt höga.

Resultatet av detta är att såväl utmaningarna som problemen med höga ljudnivåer är stora i sporthallar.

 

Risker med höga ljudnivåer

Något som vi också nämnde inledningsvis är att de höga ljudnivåerna kan påverka de som vistas i lokalerna på ett negativt sätt. Inte minst när det kommer till idrottslärare, elever och sportutövare som frekvent vistas i dessa utrymmen.

Att utsättas för höga ljudnivåer, speciellt under en längre tid, kan medföra allvarliga problem såsom koncentrationssvårigheter, huvudvärk och ljudkänslighet, för att bara nämna några. Du hittar ännu fler exempel i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

För att summera det hela är riskerna med idrottshallarnas höga ljudnivåer stora. Det gäller därför att göra adekvata åtgärder för att minska dessa så mycket som möjligt.

 

Minska ljudnivåerna med ljudabsorbenter

Så, hur gör man då för att buller och höga ljud i sporthallar? Ett av de allra bästa och mest kostnadseffektiva sätten är att montera så kallade ljudabsorbenter. Stora plattor som är tillverkade av speciella material, vilka effektivt drar till sig och eliminerar oönskade ljud. 

Sporthallarnas utformning gör att absorbenterna oftast måste monteras både i taket och på väggarna för att bästa effekt ska uppnås.

 

Ta hjälp av Allakustik

Hos oss på Allakustik hittar du flertalet ljudabsorberande lösningar som lämpar sig utmärkt för sporthallar. Med över 25 år inom branschen och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta en passande lösning för just er idrottshall!

Vi saluför uteslutande lösningar från marknadsledande varumärken och har dessutom möjlighet att hjälpa dig genom hela processen – från projektering och beställning till montering.

Tveka inte på att kontakta oss om du har några ytterligare frågor eller funderingar, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov