Så blir du kvitt lågfrekvent ljud i lägenheten

Överallt omkring oss finns det lågfrekvent ljud, dels i våra hem men också på våra arbetsplatser. I denna artikel tänkte vi huvudsakligen fokusera på lågfrekvent ljud i lägenheter. Vi kikar dels på hur de kan uppstå och hur du kan få bukt med problematiken.

 

Innehåll

  • En introduktion till lågfrekventa ljud
  • Risker med denna typ av ljud
  • Lågfrekvent ljud i lägenheter
  • Tips för att få bukt med problemet
  • Ta hjälp av Allakustik

 

En introduktion till lågfrekventa ljud

Allra först hade vi däremot tänkt kika närmare på vad lågfrekvent ljud faktiskt är. I korta drag kan man säga att det är ljud som är väldigt låga. De kan alltså vara svåra för oss människor att uppfatta.

Några vanliga exempel på lågfrekventa ljud är en susande ventilationsanläggning, ljud från elektronik eller trafikbuller utifrån.

Många har en förutfattad mening av lågfrekventa ljud inte är skadliga, i och med att de är så pass låga och svåra att uppfatta. Så är däremot inte fallet. Det finns stora risker med denna typ av ljud och nedanför berättar vi mer om dessa.

 

Risker med denna typ av ljud

Att utsättas för oönskade ljud, oavsett om de är höga eller låga, kan vara mycket skadligt för din hälsa. Speciellt om du utsätts för dem under en längre period. Vilket man gör om de oönskade ljuden finns i hemmet eller på arbetsplatsen, där man vistas under många timmar varje dag.

Det är också därför som de lågfrekventa ljuden nästan kan vara farligare än de höga ljuden, just eftersom man har svårt att uppfatta dem och göra någonting åt saken. Störs man av höga ljud så är det enklare att upptäcka och åtgärda.

Så, vilka risker finns det då med denna typ av ljud? Bland mycket annat så kan det resultera i att du upplever en ständig och oförklarlig huvudvärk, ökad trötthet, koncentrationssvårigheter samt ökat blodtryck. Detta är däremot bara några av riskerna. Du hittar fler i vår tidigare artikel ”Hur påverkar ljud hälsan?”.

 

Lågfrekvent ljud i lägenheter

Som tidigare nämnts förekommer lågfrekventa ljud överallt, inte minst i våra hem. Lägenheter är inte heller något undantag. Här förekommer det vanligtvis lågfrekvent ljud från ventilationen, det kan exempelvis vara i badrummet eller i köket, ljud från grannar som rör sig, antingen i deras lägenheter eller i trapphuset, ljud från elektronik och trafikbuller.

 

Tips för att få bukt med problemet

Det finns mycket man kan göra för att minska oönskade ljud, oavsett om de är höga eller låga. Ett av det enklaste sättet är att inreda med mycket textilier och mjuka material. Detta eftersom de absorberar ljud och därav minskar ljudstyrkan i din lägenhet.

Har man däremot problem med akustiken så hjälper det oftast inte med att enbart inreda med textilier. Det kan vara så att man måste installera akustiktak eller väggabsorbenter för att få bukt med problemet.

 

Ta hjälp av Allakustik

Om du upplever problem med akustiken och önskar att få bukt med dessa, kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Med över 25 års erfarenhet och tusentals genomförda arbeten kan vi garanterat hitta rätt lösning för just dig.

Självfallet har vi även möjlighet att hjälpa dig med hela processen – från projektering och beställning till montage. Tveka inte på att kontakta oss, varmt välkommen!

Behöver du hjälp?

Hos oss hittar du allt inom akustik så som akustikplattor, innertak, undertak, akustiktak och ljudabsorbenter. När det gäller akustik är vi helt enkelt bäst. Vi har en lång, gedigen erfarenhet inom branschen och hjälper dig gärna när det kommer till ditt val av undertak utifrån dina behov